Αμέθυστος Πολύτιμος Λίθος

Posted bytsangarakis23/03/20180 Comment(s)Life Style,

Ο αμέθυστος ανήκει στην οικογένεια του χαλαζία και έχει μωβ απόχρωση, από ανοικτό, ελαφρώς ρόδινο βιολετί έως σκούρο μωβ. Ονομάστηκε α-μέθυστος γιατί οι αρχαίοι Έλληνες και στη συνέχεια και οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι ο συγκεκριμένος πολύτιμος λίθος είχε την ιδιότητα να προστατεύει τον κάτοχο του από το μεθύσι. Γι’ αυτό Έλληνες και Ρωμαίοι φορούσαν κοσμήματα με αμέθυστο, ενώ διακοσμούσαν και τα σκεύη τους - ποτήρια και κανάτες κυρίως- με την ίδια πέτρα.

 

 

Αργότερα ο αμέθυστος υπήρξε ένας από τους αγαπημένους πολύτιμους λίθους των εστεμμένων και ευγενών της Ευρώπης και χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή έργων τέχνης αλλά και οικιακών σκευών. Από τον 18ο αιώνα, όμως, η χρήση του έχει εστιαστεί στην κοσμηματοποιία.

 

 

Οι αμέθυστοι σπάνια έχουν ομοιόμορφο χρώμα. Συνήθως έχουν κηλίδες με ανοικτό ή πιο σκούρο χρώμα ή και τα δύο, ή ραβδώσεις με διαφορετική απόχρωση. Σε αντίθεση με άλλους πολύτιμους λίθους, η αξία της πέτρας δεν επηρεάζεται από το μέγεθος αλλά από το χρώμα της, με τους λίθους που έχουν βαθύ και έντονο μωβ χρώμα να είναι πιο σπάνιοι και κατά συνέπεια πιο ακριβοί. Ο Σιβηρικός Αμέθυστος, ο πιο περιζήτητος αμέθυστος λόγω του έντονου χρώματος του παράγεται σε συγκεκριμένα ορυχεία στην Ρωσία, τη Σρι Λάνκα και τη Βραζιλία. Άλλες περιοχές με σημαντικές ποσότητες αμέθυστου είναι η Αυστρία, η Ινδία και η Ζάμπια.

 

 

Διασημα Κοσμηματα με Αμεθυστο

 

 

Το Κολιέ της Δούκισσας του Ουίνσδορ (The Duchess of Windsor’s Amethyst Necklace)

 

 

The duchess of Windsor's Amethyst NecklaceΗ Γουόλις Σίμπσον, σύζυγος του Δούκα του Ουίνσδορ, τέως Βασιλιά της Αγγλίας, Εδουάρδου, είχε αποκτήσει ένα πολύ εντυπωσιακό κολιέ με αμέθυστο. Στο επίκεντρο του χρυσού κολιέ είναι ένας μεγάλος αμέθυστος σε σχήμα καρδιάς, ο οποίος περιβάλλεται από 27 step-cut πέτρες αμέθυστου, μπριγιάν και τυρκουάζ. Το κολιέ βγήκε σε πλειστηριασμό το 1987, μετά το θάνατο της Δούκισσας, και η τιμή του έφτασε τις $605.000.

 

 

 

 

 

Αιγυπτιακό Κολιέ με αμέθυστο

 

egyptian amethyst necklace  Διάσημο κολιέ με πέτρες από αμέθυστο που χρονολογείται από το 2000 π.Χ. Φέρει επιγραφή αιγυπτιακής γραφής από τον 8ο αιώνα π.Χ. στην κεντρική πέτρα, η οποία πλαισιώνεται από μικρότερες πέτρες αμέθυστου σε ακανόνιστα σχήματα.

 

 

 

 

Morris Amethyst Brooch

 

morris amethyst brooch - heart amethyst broochΗ Καρφίτσα Morris φέρει έναν αμέθυστο 96 καρατίων με σχήμα καρδιάς σε βαθύ μωβ χρώμα, ο οποίος, πιθανότατα προέρχεται από τη Βραζιλία. Ο αμέθυστος κρέμεται από ένα λεπτεπίλεπτο σχέδιο που περιλαμβάνει μοτίβα του Fleur de Lis και είναι κατασκευασμένο από χρυσό και πλατίνα. Εκτιμάται ότι η καρφίτσα κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και από το 1973 εκτίθεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν, των ΗΠΑ.

 

 

 

 

Σετ Αμέθυστου της βασιλικής οικογένειας της Σουηδίας

 

 

royal swedish amethyst parure  Μέρος των κοσμημάτων του στέμματος της Σουηδίας είναι ένα σετ από αμέθυστο που ανήκε κάποτε στην Αυτοκράτειρα της Γαλλίας, Ιωσηφίνα (σύζυγο του Ναπολέοντα) και από το 1823 ανήκει στα κοσμήματα του στέμματος της Σουηδίας. Το σετ αποτελείτο αρχικά από ένα κολιέ με 15 αμέθυστους που πλαισιώνονταν από διαμάντια καθώς και δύο βραχιόλια και ένα ζευγάρι σκουλαρίκια. Από τη δεκαετία του 1970 το κολιέ έχει μετατραπεί σε τιάρα, ενώ τα δύο βραχιόλια έχουν ενωθεί σε ένα περιδέραιο.

 

 

 

 

 

 

The Kent Amethysts

 

kent amethyst parureΤο σετ κοσμημάτων που είναι γνωστό ως Kent Amethysts είναι μέρος των κοσμημάτων του βρετανικού στέμματος. Ανήκε αρχικά στη Δούκισσα του Κεντ, μητέρα της Βασίλισσας Βικτωρίας και η τελευταία μετά τον θάνατο της τα κληροδότησε στο βρετανικό στέμμα. Το σετ αποτελείτο αρχικά από ένα κολιέ, ένα ζευγάρι σκουλαρίκια, τρεις καρφίτσες και ένα ζευγάρι χτενάκια για τα μαλλιά, που ήταν της μόδας τότε. Τα τελευταία χρόνια εικάζεται ότι οι δύο καρφίτσες και τα χτενάκια έχουν ενσωματωθεί στο κολιέ.