Ματάκια και Φυλαχτά για Καλοτυχία

Posted bytsangarakis02/08/20190 Comment(s)Life Style,

 

Τα φυλαχτά είναι αντικείμενα που μπορούν να μας προφυλάσσουν από το κακό, ή και να μας φέρουν καλή τύχη και γι’ αυτό τα φοράμε ή τα έχουμε συνέχεια μαζί μας. Σε πολλές περιοχές της χώρας μας υπάρχουν τοπικά, παραδοσιακά φυλαχτά με έντονους συμβολισμούς, αλλά υπάρχουν και κάποια φυλαχτά που διαχρονικά χρησιμοποιούνται σε όλη τη χώρα και όχι μόνο.

 

 

 

Φυλαχτό Ματάκι

 

Το ματάκι είναι ένα τα πιο γνωστά και δημοφιλή φυλαχτά στην Ελλάδα αλλά και σε αρκετές ακόμη χώρες και μπορεί να μας προστατεύσει από το κακό μάτι, το φθόνο και γενικά από την αρνητική ενέργεια. Στην πιο συνηθισμένη του εκδοχή στην Ελλάδα και σε γειτονικές χώρες, το μάτι αποτελείται από τέσσερις ομόκεντρους κύκλους. Ο εξωτερικός και μεγαλύτερος κύκλος είναι σε σκούρο μπλε χρώμα, ακολουθεί ένα κύκλος (πιο στενός) σε λευκό χρώμα, στη συνέχεια ένας γαλάζιος κύκλος και στο κέντρο βρίσκεται ένας μαύρος κύκλος και γι’ αυτό το φυλαχτό προσομοιάζει ένα μάτι.

 

Τα τελευταία χρόνια το «ματάκι» το συναντάμε και σε σχήμα ματιού με μπλε, γαλάζια, πράσινα και άσπρα χρώματα. Το ματάκι το συναντάμε σε κοσμήματα, κολιέ και βραχιόλια συνήθως, αλλά και σε διακοσμητικά τοίχου και μπρελόκ.

 

 

Φυλαχτό Hamsa Hand

 

Το Hamsa Hand είναι ένα φυλαχτό σε σχήμα ανοιχτής παλάμης με ένα μάτι στο κέντρο του και είναι, επίσης, γνωστό και ως το «Χέρι της Φατιμά» (κόρη του Μωάμεθ, στο Ισλάμ), «Χέρι της Μύριαμ» (αδελφής του Μωυσή, στον Ιουδαϊσμό), «Χέρι της Παναγίας ή Μαρίας» (στον Χριστιανισμό), «Χέρι της Θεάς». Πρόκειται για ένα φυλαχτό κοινό σε αρκετές θρησκείες και πολιτισμούς, κυρίως της Εγγύς Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Το φυλαχτό Χέρι Hamsa μπορεί να μας προστατεύσει από την κακή ενέργεια και να μας φέρει καλοτυχία και χρησιμοποιείται και σαν κόσμημα αλλά και σαν διακοσμητικό τοίχου.

 

Το μάτι που υπάρχει και στα δύο φυλαχτά, το Ματάκι και το Hamsa Hand, συμβολίζει το Μάτι που βλέπει τα πάντα και προστατεύει τον κάτοχο του από το κακό.

 

 

Τετράφυλλο Τριφύλλι Φυλακτό

 

Το τετράφυλλο τριφύλλι είναι μία σπάνια παραλλαγή του τριφυλλιού. Σύμφωνα με την παράδοση το τετράφυλλο τριφύλλι μπορεί να φέρει καλή τύχη. Κάθε φύλλο του τριφυλλιού έχει και διαφορετικό συμβολισμό. Το πρώτο φύλλο συμβολίζει, σύμφωνα με την παράδοση, την ελπίδα, το δεύτερο την πίστη, το τρίτο την αγάπη και το τέταρτο την τύχη. Το τετράφυλλο τριφύλλι είναι ένα αγαπημένο και διαχρονικό σχέδιο κοσμημάτων και ένας απλός τρόπος να κρατάμε λίγη τύχη συνέχεια μαζί μας.

 

 

Κωνσταντινάτο Φυλαχτό

 

Η παράδοση των Κωνσταντινάτων έρχεται από την εποχή του Βυζαντίου. Πρόκειται για χρυσά νομίσματα, που συνήθως απεικόνιζαν βυζαντινούς αυτοκράτορες και τον χριστιανικό σταυρό. Τα φορούσαν κυρίως οι έγκυες γυναίκες για την προστασία του εμβρύου αλλά και για να έχουν εύκολη γέννα. Τα σύγχρονα κωνσταντινάτα θυμίζουν νομίσματα αλλά μπορεί να απεικονίζουν διάφορα θέμα, κυρίως χριστιανικά. Μπορεί να είναι χρυσά ή ασημένια αλλά και επίχρυσα και φοριούνται συνήθως ως μενταγιόν ή ως βραχιόλια.

 

 

Γούρι

 

Τα πιο γνωστά γούρια είναι αυτά που παίρνουμε την Πρωτοχρονιά για να έχουμε καλή τύχη όλο τον χρόνο και μπορεί να είναι σε μορφή κοσμήματος ή σε διακοσμητικά αντικείμενα για το σπίτι ή το αυτοκίνητο. Συνήθως φέρουν κάποιο φράση-ευχή ή κάποιο σύμβολο της καλής τύχης, όπως πέταλο, ρόδι, το δέντρο της ζωής, το σπίτι.

 

 

Διαλέξτε το γούρι και το φυλαχτό που προτιμάτε και για να μην σας πιάσει το «κακό μάτι» και να έχετε καλή τύχη και ευδαιμονία.