Costume Jewellery

Posted bytsangarakis17/07/20200 Comment(s)Life Style,

Τα Costume Jewellery υπάρχουν στην αγορά περισσότερα από 300 χρόνια. Τα πολύτιμα κοσμήματα που κατείχαν οι γυναίκες των πλούσιων οικογενειών ήταν συνήθως οικογενειακά κειμήλια και κληροδοτούνταν από μητέρα σε κόρη, αλλά λόγω της μεγάλης αξίας τους ήταν επικίνδυνο να τα φορούν καθημερινά, καθώς μπορούσαν να χαθούν, να κλαπούν ή και να καταστραφούν. Γι’αυτό το λόγο, πολλές γυναίκες επέλεγαν να δημιουργήσουν αντίγραφα των κοσμημάτων τους από πιο οικονομικά υλικά για να μπορούν να τα φορούν καθημερινά και να χρησιμοποιούν τα πολύτιμα κοσμήματα τους μόνο σε σημαντικές εκδηλώσεις. Ταυτόχρονα, τα costume κοσμήματα έδωσαν μία λύση σε γυναίκες που δεν μπορούσαν να αγοράσουν πολύτιμα κοσμήματα αλλά επιθυμούσαν να κοσμούν το ντύσιμο τους με διαφορετικά κοσμήματα κάθε φορά.

 

 

Η προέλευση του ονόματος Costume Jewellery δεν είναι γνωστή. Πιθανολογείται, όμως, ότι προήλθε λόγω της ευρείας χρήσης τους στο θέατρο, καθώς οι θεατρικοί παραγωγοί (και αργότερα και οι παραγωγοί του κινηματογράφου) ήθελαν οι πρωταγωνίστριες να φορούν εντυπωσιακά κοσμήματα, που να φαίνονται ακριβά, για τις ανάγκες του έργου, χωρίς, όμως, να χρειάζεται να πληρώνουν μία περιουσία για πολύτιμα κοσμήματα.

 

 

Η άνοδος των Costume Jewellery

 

 

Την περίοδο 1920-1930 τα costume jewellery γνώρισαν μεγάλη ζήτηση. Γνωστοί σχεδιαστές κοσμημάτων αλλά και μόδας παρουσίαζαν συλλογές costume jewellery, όπου το κεντρικό στοιχείο δεν ήταν η αξία των υλικών αλλά η σχεδίαση των κοσμημάτων και η ιδιαίτερη προσοχή στην λεπτομέρεια. Οι γυναίκες πλέον μπορούσαν να αγοράσουν εντυπωσιακά κοσμήματα, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουν πολλά χρήματα. Με αυτό τον τρόπο διευρύνθηκε τόσο το κοινό που επιθυμούσε να αγοράσει κοσμήματα, όσο και οι σχεδιαστές που δημιουργούσαν costume jewellery με την υπογραφή τους.

 

 

Η Coco Chanel είναι μία από τις πιο γνωστές σχεδιάστριες μόδας της περιόδου που παρουσίασε κοσμήματα της κατηγορίας Costume, συνδυάζοντας ημιπολύτιμους λίθους και faux μαργαριτάρια  με διάφορα μέταλλα.

 

 

Η παγκόσμια οικονομική ύφεση του 1929 και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ανέκοψαν προσωρινά μόνο την επικράτηση των costume jewellery στη βιομηχανία της μόδας και μετά το τέλος του, οι γυναίκες, που είχαν μπει πλέον στην αγορά εργασίας και είχαν δικά τους εισοδήματα στράφηκαν, κατά κόρον, σε αυτή την εντυπωσιακή κατηγορία κοσμημάτων, τόσο για τις καθημερινές τους ανάγκες, όσο και για ιδιαίτερες περιστάσεις.

 

 

Διαχρονικά, έχουμε δει πολλές διάσημες γυναίκες να φορούν Costume Jewellery, ακόμη και να τα συνδυάζουν με ακριβές τουαλέτες σε επίσημες εμφανίσεις τους. Ειδικά την περίοδο 1950-1970, όταν τα Costume Jewellery βρίσκονταν στο απόγειο της δημοφιλίας τους και πολλοί σχεδιαστές παρουσίαζαν συλλογές Costume κοσμημάτων, διάσημες ηθοποιοί, όπως οι Betty Davis, Vivien Leigh και Elizabeth Taylor φορούσαν κοσμήματα της συγκεκριμένης κατηγορίας τόσο στις ταινίες τους, όσο και σε εμφανίσεις τους.  Τα επόμενα χρόνια, ακολουθώντας το παράδειγμα τους, πολλές γυναίκες επέλεγαν επώνυμα costume jewellery για τις εμφανίσεις τους. Ανάμεσα τους οι Jackie Onassis, Diana Vreeland και Audrey Hepburn επέλεγαν συγκεκριμένους σχεδιαστές costume jewellery, ενώ η Barbara Bush επέλεξε ένα κολιέ με τρεις σειρές από faux πέρλες για τον χορό ορκωμοσίας του συζύγου της George Bush.

 

 

                                                                                  

 

 

Πλέον, σχεδόν όλοι οι μεγάλοι οίκοι μόδας προσφέρουν Costume Jewellery, ενώ υπάρχουν και μεγάλες εταιρείες, οι οποίες δημιουργούν μοναδικές συλλογές κάθε χρόνο με ημιπολύτιμους λίθους και μέταλλα. Συνήθως, όμως, αυτά δεν είναι πια χειροποίητα αλλά βιομηχανοποιημένα.

 

 

Vintage Κοσμήματα γνωστών σχεδιαστών Costume Jewellery, όπως Coro και Crown Trifari αλλά και costume jewellery γνωστών οίκων μόδας ξεχωρίζουν για την εξαιρετική τους σχεδίαση και την ποιοτική, χειροποίητη κατασκευή και είναι ακόμη και σήμερα περιζήτητα με μεγάλη μεταπωλητική αξία, κυρίως όταν φέρουν και την υπογραφή του δημιουργού τους.