Κυβικό Ζιρκόνιο vs Διαμάντι

Posted bytsangarakis22/02/20180 Comment(s)Life Style,

Το Κυβικό Ζιρκόνιο (γνωστό και ως CZ) είναι κατασκευασμένο κρύσταλλο από διοξείδιο του ζιρκονίου και συγκρίνεται συχνά με το διαμάντι. Αναπτύχθηκε αρχικά στη Ρωσία και από το 1976 τα επόμενα χρόνια η πέτρα άγγιξε την τελειότητα.

 

Πρόκειται για το πιο διαδεδομένο και οικονομικό υποκατάστατο του διαμαντιού και χρησιμοποιείται ευρέως στην κοσμηματοποιία. Παρόλο που έχει διαφορετική χημική σύνθεση, το CZ είναι πολύ πιο κοντά στο διαμάντι σε σχέση με άλλα κρύσταλλα.

 

Η σκληρότητα του φτάνει το 8,5 - 9 στην κλίμακα Mohs,  ενώ το διαμάντι, το σκληρότερο ορυκτό βρίσκεται στο νούμερο 10 της κλίμακας.  Αυτό σημαίνει ότι το Κυβικό Ζιρκόνιο είναι ελαφρώς πιο ευαίσθητο από το διαμάντι και χρειάζεται λίγη περισσότερη φροντίδα.

 

Στο CZ οι άχρωμοι λίθοι είναι εντελώς άχρωμοι και χωρίς εγκλίσεις (ατέλειες), ενώ οι έγχρωμοι λίθοι έρχονται σε ζωντανούς έντονους τόνους, όπως το βαθύ μωβ του αμέθυστου, ροζ, σαμπανιζέ (ανοιχτό καφέ) αλλά και έντονο πράσινο του σμαραγδιού, μπλε και πορτοκαλί του ζαφειριού και βαθύ κόκκινο του ρουμπινιού.  Από την άλλη πλευρά, τα πραγματικά άχρωμα διαμάντια είναι εξαιρετικά σπάνια και πολύ ακριβά, ενώ τα περισσότερα φυσικά διαμάντια που υπάρχουν στην αγορά έχουν έναν ελαφρύ χρωματισμό.

 

Επιπλέον, όσο ποιοτικό και να είναι το διαμάντι, έχει σχεδόν πάντα ατέλειες, οι οποίες επηρεάζουν το χρώμα και τη διαύγεια του. Αντίθετα,  από το CZ απουσιάζουν οι ατέλειες καθώς έχει κατασκευασθεί στο εργαστήριο. Το αποτέλεσμα είναι να έχει πιο καθαρό χρώμα.

 

Οπτικά το Κυβικό Ζιρκόνιο υιοθετεί την ακραία λάμψη και φλόγα του διαμαντιού. Το CZ αντανακλά το φως διαφορετικά από το διαμάντι, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη ποικιλία χρωμάτων να αντανακλάται από το κρύσταλλο. Ειδικά όταν πρόκειται για πέτρες περισσότερων καρατίων, το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό.

 

Το Κυβικό Ζιρκόνιο και το διαμάντι έχουν παρόμοιες ιδιότητες και σχεδόν πανομοιότυπη εμφάνιση που είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσεις. Ωστόσο, το CZ είναι πιο προσιτό σε αξία από ένα διαμάντι. Το συναντάμε κυρίως σε δαχτυλίδια αρραβώνων και βέρες, καθώς και σε σκουλαρίκια, μενταγιόν, περιδέραια, δαχτυλίδια και βραχιόλια, δεμένο με ασήμι, χρυσό και άλλα μέταλλα.