Πολύτιμα Μέταλλα: Χρυσός

Posted bytsangarakis08/06/20180 Comment(s)Life Style,

 

gold-bars

 

Ο χρυσός είναι από τα πιο δημοφιλή πολύτιμα μέταλλα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Διαχρονικά, ο χρυσός είναι από τα αγαπημένα μέταλλα των ανθρώπων κυρίως λόγω της σπανιότητας του και των ιδιοτήτων του. Έχει χαρακτηριστικό χρώμα, μοναδική λάμψη και γι’ αυτό διαχρονικά επιλέγεται για την κατασκευή κοσμημάτων. Δεν σκουριάζει και δεν φθείρεται, ενώ η επεξεργασία του είναι αρκετά εύκολη. Τα τελευταία χρόνια χάρη στα τεχνικά χαρακτηριστικά του (καλός αγωγός του ηλεκτρισμού), ο χρυσός είναι αναντικατάστατος στη βιομηχανία και κυρίως στην κατασκευή ηλεκτρονικών ειδών. Ένα μέσο κινητό μπορεί να περιέχει χρυσό αξίας έως και 0,50€.

 

 

Στα Βαλκάνια και στην Εγγύς Ανατολή υπάρχουν χρυσά ευρήματα που χρονολογούνται από το 4.000 π.Χ. και 5.000 π.Χ., ενώ σε ευρήματα στην Αίγυπτο υπάρχουν αναφορές στο χρυσό από το 14ο αιώνα π.Χ. Λόγω της σπανιότητας του αρχικά ο χρυσός χρησιμοποιείτο για να τιμήσει τους θεούς (π.χ. το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς στην αρχαία Αθήνα) ή για να αναδείξει την ανωτερότητα (η νεκρική μάσκα του Τουταγχαμών και η νεκρική μάσκα του Αγαμέμνονος). Φυσικά βασιλιάδες και ευγενείς σταδιακά χρησιμοποιούσαν όλο και περισσότερο χρυσά κοσμήματα, διακοσμητικά αντικείμενα, έργα τέχνης αλλά και χρυσά είδη του νοικοκυριού τους.

 

Μέχρι το 2015 υπολογίζεται ότι είχαν εξορυχθεί πάνω από 186.000 τόνοι χρυσού. Η χώρα με τη σημαντικότερη παραγωγή χρυσού πλέον είναι η Κίνα με 450 τόνους το χρόνο και ακολουθούν η Αυστραλία, η Ρωσία και ο Καναδάς με επίσης σημαντική παραγωγή χρυσού.

 

Η Κίνα και η Ινδία είναι οι δύο χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση χρυσού. Ενώ στην Ινδία ο χρυσός χρησιμοποιείται κυρίως για την κατασκευή κοσμημάτων, στην Κίνα το μεγαλύτερο μέρος καταναλώνεται από τη βιομηχανία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 50% της ετήσιας εξόρυξης χρυσού προορίζεται για την κοσμηματοποιία, ενώ το 40% είναι για επενδύσεις και περίπου 10% για βιομηχανική χρήση.

 

Στην Ιαπωνία ο χρυσός χρησιμοποιείται για την επισκευή κεραμικών και άλλων αντικειμένων. Τα σπασμένα κομμάτια των κεραμικών επικολλώνται με χρυσό, γεγονός που δίνει νέα ζωή στο αντικείμενο αλλά και νέα αξία. Για πολλά χρόνια τα αντικείμενα που είχαν επισκευαστεί με την τεχνική Kintsugi θεωρούνταν έργα τέχνης.

 

Καράτια Χρυσού

 

Στην πιο καθαρή του μορφή, δηλαδή ο χρυσός 24 καρατίων (99,9% καθαρότητα), είναι λαμπερός, με χρώμα κίτρινο με κόκκινους τόνους και αρκετά μαλακό σαν μέταλλο. Γι ‘αυτό το λόγο συνήθως επιλέγεται η πρόσμιξή του με άλλα μέταλλα για να είναι πιο σκληρό το τελικό αποτέλεσμα.

 

Ο χρυσός 22 καρατίων (91,6% περίπου καθαρότητα) είναι ένα κράμα που αποτελείται από 22 μέρη χρυσού και 2 μέρη άλλων μετάλλων. Ο χρυσός 18 καρατίων (75% περίπου καθαρότητα) αποτελείται από 18 μέρη χρυσού και 6 μέρη άλλων μετάλλων, ενώ ο χρυσός 14 καρατίων (58% περίπου καθαρότητα) αποτελείται από 14 μέρη χρυσού και 10 μέρη άλλων μετάλλων.

 

Χρώματα χρυσού

 

Ο καθαρός χρυσός (24 καρατίων) έχει κίτρινο χρώμα με κόκκινους τόνους. Με την προσθήκη άλλων μετάλλων εκτός από την σκληρότητα του υλικού μπορεί να αλλάξει και το χρώμα του. Ο λευκός χρυσός είναι κράμα χρυσού που δημιουργείται με την προσθήκη μαγγανίου ή παλλαδίου, ενώ στο ροζ και στον κόκκινο χρυσό έχει προστεθεί χαλκός και ίσως ασήμι.

 

Πλέον, ο χρυσός συναντάται και σε άλλα χρώματα, όπως πράσινο, γκρι, μωβ, μπλε ακόμη και μαύρο με την πρόσμιξη διαφόρων μετάλλων σε διαφορετικές ποσότητες ή άλλες τεχνικές επεξεργασίας.

                                                                      

Στην κοσμηματοποιία ο χρυσός χρησιμοποιείται είτε μόνος του είτε σε συνδυασμό με άλλα μέταλλα ή διακοσμημένος με πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους. Οι βέρες είναι ένα από τα βασικά κοσμήματα που κατασκευάζονται από χρυσό. Συμβολίζουν την αιώνια και άφθαρτη αγάπη μεταξύ του ζευγαριού και γι’ αυτό κατασκευάζονται συνήθως από χρυσό, ο οποίος έχει τις ίδιες ιδιότητες.