Καθαρισμός Κοσμημάτων

Posted bytsangarakis20/03/20200 Comment(s)Life Style,

Τώρα που περνάμε πολύ χρόνο στο σπίτι οι περισσότερες έχουμε αφιερώσει χρόνο στο Spring Cleaning, δηλαδή να καθαρίσουμε τις ντουλάπες και τα συρτάρια μας (ακόμη και κάποιες αποθήκες) και να διώξουμε ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ που δεν χρησιμοποιούμε.

 

Υπάρχουν, όμως, κάποιες δουλειές που όλες μας αναβάλλουμε γιατί ποτέ δεν έχουμε χρόνο ή και όρεξη για να κάνουμε. Τώρα, ίσως είναι ευκαιρία, να αφιερώσουμε λίγη ώρα και σε αυτές τις βαρετές αλλά σημαντικές δουλειές, όπως τον καθαρισμό των κοσμημάτων μας.

 

Ανάλογα με το είδος του κοσμήματος, το μέταλλο και τους πολύτιμους λίθους του κάθε κόσμημα χρειάζεται διαφορετικό τρόπο φροντίδας. Τα Light Luxuria κοσμήματα μας που είναι φτιαγμένα από ασήμι ή άλλα κράματα μετάλλων μπορούμε να τα καθαρίζουμε μόνες μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

 

Αντίθετα, τα Πολύτιμα Κοσμήματα μας καλό είναι να τα πηγαίνουμε για καθαρισμό σε κοσμηματοπωλείο μία φορά κάθε ένα ή δύο χρόνια. Αν δεν είναι εύκολο να τα πάμε στους ειδικούς να τα καθαρίσουν, όπως τώρα που τα μαγαζιά είναι κλειστά και περνάμε όλοι τον περισσότερο χρόνο μέσα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απλά υλικά για να καθαρίσουμε μόνες μας τα πολύτιμα κοσμήματα μας.

 

 

Πώς να καθαρίσω τα Χρυσά Κοσμήματα μου;

 

Αν επιλέξουμε να καθαρίσουμε τα χρυσά κοσμήματα μας μόνες μας, θα χρειαστούμε μία μαλακή οδοντόβουρτσα (για παιδιά ή μία χρησιμοποιημένη την οποία έχουμε καθαρίσει πολύ καλά), ένα μαλακό πανί (τα πανάκια γυαλιών ή ένα απλό βαμβακερό πανάκι που δεν αφήνει χνούδια είναι ιδανικά για αυτή τη δουλειά), χλιαρό νερό και μερικές σταγόνες ήπιο υγρό πιάτων.

 

 

Βάζουμε σε ένα μπωλ χλιαρό νερό και ελάχιστο υγρό πιάτων και βουτάμε μέσα για λίγο το κόσμημα. Αν το κόσμημα έχει πολύτιμους λίθους τότε αυτό καλό είναι να μείνει μέσα στο μπωλ ελάχιστα δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια με τη οδοντόβουρτσα τρίβουμε απαλά το κόσμημα για να καθαρίσει από τυχόν βρωμιές που μπορεί να έχει και το σκουπίζουμε απαλά με το πανί.

 

 

Πώς να καθαρίσω τα κοσμήματα με Μαργαριτάρια, Τυρκουάζ, Κοράλλι και Οπάλιο;

 

Τα Μαργαριτάρια, Τυρκουάζ, Κοράλλι, Cameos και Οπάλιο είναι ευαίσθητα υλικά και χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Για να καθαρίσουμε κοσμήματα με αυτά τα υλικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μείγμα του χλιαρού νερού με το υγρό πιάτων, αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν θα βάλουμε το κόσμημα μέσα στο μπωλ με το νερό. Θα χρησιμοποιήσουμε ένα απαλό πινέλο make up και θα τρίψουμε πολύ απαλά τα μαργαριτάρια ή τα άλλα φυσικά υλικά και στη συνέχεια θα τα σκουπίσουμε απαλά με ένα μαλακό πανί. 

 

Ειδικά τα μαργαριτάρια δεν πρέπει να τα αφήνουμε μέσα στο νερό, γιατί μπορεί να αλλοιωθεί το δέσιμο τους.

 

 

Πώς να καθαρίσω τα Ασημένια Κοσμήματα

 

Η πρώτη μας επιλογή για τη φροντίδα των ασημένιων μας κοσμημάτων είναι τα ειδικά καθαριστικά για ασημένια αντικείμενα, τα οποία καθαρίζουν και γυαλίζουν τις επιφάνειες από ασήμι επαναφέροντας την αρχική τους λάμψη.  Αν δεν έχουμε το ειδικό καθαριστικό αυτή τη στιγμή στο σπίτι μας ή αν το κόσμημα έχει πολύτιμους ή ημιπολύτιμους λίθους που μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη την καθαριότητα του κοσμήματος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προϊόντα που έχουμε όλοι στο σπίτι μας.

 

 

Θα χρειαστούμε μία μαλακή οδοντόβουρτσα, ένα μαλακό πανί (τα πανάκια γυαλιών ή ένα απλό βαμβακερό πανάκι είναι ιδανικά για αυτή τη δουλειά), χλιαρό νερό και μερικές σταγόνες ήπιο υγρό πιάτων. Όπως και στα πολύτιμα κοσμήματα, βουτάμε τα ασημένια κοσμήματα μας στο μπωλ με το χλιαρό νερό και το υγρό σαπούνι για λίγο, τα βουρτσίζουμε απαλά με την οδοντόβουρτσα και στη συνέχεια τα σκουπίζουμε με το πανάκι.

 

 Αν το κόσμημα φέρει άλλα φυσικά υλικά, όπως ξύλο ή δέρμα τότε μπορεί να αλλοιωθεί το υλικό αυτό αν έρθει σε επαφή με το νερό.

 

Ποια υλικά δεν επιτρέπονται στον καθαρισμό κοσμημάτων

 

Καλό είναι να αποφεύγουμε υλικά όπως ασετόν, χλωρίνη, σόδα και οδοντόκρεμα καθώς είναι αρκετά «σκληρά» υλικά και μπορούν να κάνουν ζημιά στα κοσμήματα μας. Ακόμη και τα χρυσά κοσμήματα μπορεί να αλλοιωθούν αν έρθουν σε επαφή με σκληρά υλικά και να χάσουν τη λάμψη τους.

 

 

Πως μπορούμε να προστατεύσουμε τα κοσμήματα μας

 

Καλό είναι να αποφεύγουμε να φοράμε τα κοσμήματα μας (πολύτιμα ή μη) όταν πλένουμε τα χέρια μας, κάνουμε μπάνιο ή κάνουμε δουλειές που μπορεί να κάνουν ζημιά στα κοσμήματα, όπως πλύσιμο πιάτων, κηπουρική ή καθαριότητα με σκληρά καθαριστικά.

 

Επίσης, καλό είναι να φορέσουμε τα κοσμήματα μας, αφού βάλουμε άρωμα, κρέμα χεριών ή κρέμα σώματος.

 

Μετά από κάθε χρήση σκουπίζουμε τα κοσμήματα μας με ένα μαλακό πανί, απομακρύνοντας υπολείμματα, σκόνη και βρωμιές πριν τα φυλάξουμε και στη συνέχεια τα αποθηκεύουμε σε ξεχωριστά κουτιά ή πουγκιά για να προστατεύονται από τη σκόνη και να μην έρχονται σε επαφή το ένα με το άλλο για να μην αλλοιώνονται.