Ο Μυστηριώδης Όνυχας

Posted bytsangarakis20/07/20180 Comment(s)Life Style,

 Ο όνυχας είναι πολύτιμος λίθος εξαιρετικά διαδεδομένος στην κοσμηματοποιία, ο οποίος ανήκει στην οικογένεια του χαλκηδονίου και μαζί με τον αχάτη είναι οι πιο γνωστοί και δημοφιλείς εκπρόσωποι του συγκεκριμένου ορυκτού. Χαρακτηριστικό στοιχείο του όνυχα (και του αχάτη) είναι η εναλλαγή ανοιχτόχρωμων και σκουρόχρωμων στρωμάτων χαλκηδονίου.

 

Στον όνυχα η εναλλαγή χρωμάτων γίνεται με παράλληλα στρώματα, ενώ στον αχάτη γίνεται τυχαία. Ο όνυχας εμφανίζεται σε όλα σχεδόν τα χρώματα (με εξαίρεση ίσως το μωβ και το μπλε), αλλά οι πιο γνωστές ποικιλίες είναι ο κόκκινος όνυχας (όπου εναλλάσσονται κόκκινα και λευκά στρώματα χαλκηδονίου), ο σαρδόνυξ (με εναλλαγές κόκκινου και πορτοκαλί χρώματος) και ο μαύρος όνυχας (με άσπρα και μαύρα στρώματα χαλκηδονίου).

 

                                                                                                                Onyx Varieties

 

Ορυχεία όνυχα υπάρχουν σε αρκετές περιοχές σε όλο τον κόσμο, όπως στην Υεμένη, στην Ουρουγουάη, στην Αργεντινή, στην Τσεχία, στον Καναδά, στη Γερμανία, στη Μαδαγασκάρη, στην Αγγλία, στις ΗΠΑ, στην Κίνα και αλλού.

 

Ο όνυχας έχει σκληρότητα 6-7 στην κλίμακα Mohs και διαχρονικά χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή κοσμημάτων, cameos, διακοσμητικών αλλά και καθημερινών αντικειμένων και γλυπτών. Στην Αίγυπτο ο όνυχας χρησιμοποιήθηκε από το 2800 π.Χ. περίπου για την κατασκευή ειδών σπιτιού, όπως κανάτες, ενώ στη Μινωική Κρήτη ήταν διαδεδομένος ο σαρδόνυξ. Πιο πρόσφατα, τις δεκαετίες του 1920 και 1930, ο πράσινος όνυχας από τη Βραζιλία χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή γλυπτών art deco.

                                                                                                                    

 

ΟΝΥΧΑΣ ΣΕ ΔΙΑΣΗΜΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

 

 

Great Cameo of France

 

 

The Great Cameo of France  Το Great Cameo of France είναι το μεγαλύτερο cameo κατασκευασμένο με όνυχα, που είναι γνωστό σήμερα, με μέγεθος 31x26.5 εκατοστά. Είναι ρωμαϊκής εποχής και αποτελείται από πέντε επίπεδα σαρδόνυχα, στο οποίο είναι σκαλισμένες 24 φιγούρες σε τρία διαφορετικά επίπεδα. Πλέον, εκτίθεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας.

 

 

 

 

Gemma Augustea Cameo

 

 

The Gemma Augustea CameoΚατασκευάστηκε τον 1ο αιώνα π.Χ. στη Ρώμη από αραβικό όνυχα και το μέγεθος του είναι 19x23 εκατοστά. Αργότερα μεταφέρθηκε στο Βυζάντιο και μετά το 1200 μ. Χ. εμφανίζεται σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις στην ιδιοκτησία βασιλιάδων και ευγενών. Σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης στη Βιέννη. Το Gemma Augustea Cameo εκτείνεται σε δύο επίπεδα με το ένα να έχει άσπρο χρώμα και το άλλο μπλε/καφέ χρώμα. Συνολικά στα δύο επίπεδα εμφανίζονται 30 φιγούρες και αντικείμενα.

 

 

 

 

Trans-Siberian Railway (Fabergé egg)

 

Trans-Siberian Railway (Fabergé egg)

 

Το Trans-Siberian Railway αυγό Φαμπερζέ κατασκευάστηκε το 1900 υπό την επίβλεψη του Peter Carl Faberge για τον Τσάρο Νικόλαο Β’ της Ρωσίας. Τα Αυτοκρατορικά Αυγά Φαμπερζέ τα σχεδίαζε και τα κατασκέυαζε ο Φαμπερζέ κατ' εντολή του Τσάρου Νικόλαου, ο οποίος τα χάριζε στην σύζυγο του και τη μητέρα του. Το αυγό είναι κατασκευασμένο από όνυχα, ασήμι, χρυσό, σμάλτο και quartz, ενώ η έκπληξη μέσα στο αυγό ήταν μία μινιατούρα ατμομηχανής με 5 βαγόνια από χρυσό και πλατίνα. Σήμερα βρίσκεται στη Μόσχα στο Μουσείο του Κρεμλίνου.