Peace Diamond

Posted bytsangarakis13/03/20180 Comment(s)Life Style,

Στις 13 Μαρτίου 2017 εργάτες που αναζητούσαν διαμάντια στη Σιέρα Λεόνε βρήκαν ένα ακατέργαστο διαμάντι βάρους 709 καρατίων. Πρόκειται για το 14ο μεγαλύτερο άκοπο διαμάντι που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο και το 3ο μεγαλύτερο που έχει βρεθεί στη Σιέρα Λεόνε.

Η ομάδα που βρήκε το διαμάντι δεν υπέκυψε σε πιέσεις να πουλήσει το διαμάντι και να βγει αυτό λαθραία από τη χώρα, αλλά επέλεξε να πωληθεί αυτό μέσω των νόμιμων οδών και με τη συνεργασία της κυβέρνησης της Σιέρα Λεόνε. Με αυτόν τον τρόπο ήλπιζαν ότι θα πιάσει δίκαιη τιμή σε πλειστηριασμό και τα κέρδη από την πώληση θα ωφελούσαν όλους τους κατοίκους της περιοχής Κόνο, όπου βρέθηκε το διαμάντι, αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Γι’ αυτό το λόγο δόθηκε στο πετράδι το όνομα Peace Diamond, δηλαδή το Διαμάντι της Ελευθερίας.

Ο πλειστηριασμός πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 4 Δεκεμβρίου 2017 και το Διαμάντι της Ελευθερίας αγοράστηκε από τον βρετανικό οίκο κοσμημάτων Graff για 6.536.360 εκατομμύρια δολάρια. Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην πώληση του διαμαντιού της Ελευθερίας έχουν δεσμευθεί ότι τα συνολικά έσοδα από την πώληση του διαμαντιού θα χρηματοδοτήσουν σημαντικά έργα υποδομής, τα οποία θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τόσο των κατοίκων της περιοχής, όσο και ολόκληρης της χώρας.

Στόχος είναι να ενθαρρυνθούν και άλλοι κάτοικοι της χώρας να πωλούν τα διαμάντια που βρίσκουν μέσω των νόμιμων οδών, ώστε και οι ίδιοι να παίρνουν δίκαιη αποζημίωση για το εύρημα τους αλλά και να αυξηθούν τα έσοδα από τους φόρους και οι επενδύσεις σε ζωτικής σημασίας υποδομές στη Σιέρα Λεόνε.