Χρώματα Μαργαριταριών

Posted bytsangarakis03/03/20230 Comment(s)

 

Τα μαργαριτάρια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πολύτιμα υλικά της σύγχρονης κοσμηματοποιίας. Τόσο τα μαργαριτάρια αλμυρού νερού, όσο και τα μαργαριτάρια γλυκού νερού συνδυάζονται με πολύτιμα μέταλλα και συχνά πολύτιμους λίθους για να δημιουργήσουν υπέροχα πολύτιμα κοσμήματα, τα οποία οι γυναίκες λατρεύουν να φοράνε αλλά και να διαφυλάσσουν για τις επόμενες γενιές.

 

Όταν αναφερόμαστε στα μαργαριτάρια, συνήθως, μας έρχονται στο μυαλό τα λευκά και τα κρεμ μαργαριτάρια. Στην πραγματικότητα, όμως, υπάρχουν μαργαριτάρια σε μεγάλο εύρος χρωμάτων, από μαύρο και γκρι, μέχρι χρυσό και ροζ. Εκτός από το βασικό χρώμα του μαργαριταριού το τελικό αποτέλεσμα επηρεάζεται, επίσης, από την ένταση και τον τόνο του χρώματος. Το χρώμα των μαργαριταριών εξαρτάται από το είδος των οστράκων, ενώ η ένταση και ο τόνος του χρώματος εξαρτάται από τον αριθμό των στρώσεων του μαργάρου και από το πάχος τους. Επίσης, από το είδος του μαργαριτοφόρου οστράκου εξαρτάται και το πόσο μεγάλο μπορεί να γίνει ένα μαργαριτάρι.

 

 

Λευκά Μαργαριτάρια

 

Τα λευκά μαργαριτάρια αλμυρού νερού προέρχονται, συνήθως, είτε από τα οστρακοειδή Pinctada fucata martensii (μαργαριτάρια Akoya) στις θάλασσες της Ιαπωνίας, της Κίνας και του Βιετνάμ, είτε από τα Pinctada Maxima (μαργαριτάρια Νοτίων Θαλασσών), στην Αυστραλία, την Ινδονησία και τα νησιά των Φιλιππίνων.

 

 

Μαύρα Μαργαριτάρια

 

Τα μαύρα μαργαριτάρια προέρχονται κυρίως από το Pinctada margaritifera, γνωστό και ως Black lip pearl oyster, δηλαδή μαργαριτοφόρο όστρακο με μαύρο χείλος. Τα μαύρα μαργαριτάρια Ταϊτής είναι τα πιο γνωστά αλλά το συγκεκριμένο είδος οστρακοειδούς συναντάται και σε κοραλλιοειδής υφάλους σε αρκετές θάλασσες, από τον Περσικό Κόλπο και τον Ινδικό Ωκεανό, μέχρι την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τη Γαλλική Πολυνησία.

 

 

Ροζ Μαργαριτάρια

 

Ροζ μαργαριτάρια υπάρχουν σε διάφορες ποικιλίες μαργαριταριών, όπως τα Akoya και τα South Sea. Το χρώμα τους μπορεί να κυμαίνεται από ανοιχτό ροζ, ροδακινί έως ανοιχτό λιλά.

Τα πιο σπάνια, όμως, ροζ μαργαριτάρια είναι τα queen conch pearls της Καραϊβικής, τα οποία έχουν ωοειδές σχήμα και έντονο ροζ χρώμα. Το στρείδι queen conch είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα ζώα που παράγουν μαργαριτάρια και μέχρι στιγμής όλες οι προσπάθειες παραγωγής καλλιεργημένων conch μαργαριταριών έχουν αποτύχει. Κάθε χρόνο ψαρεύονται περίπου 2000-3000 ροζ μαργαριτάρια conch αλλά από αυτά ένας πολύ μικρός αριθμός, περίπου 15-20 είναι πολύ καλής ποιότητας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κοσμηματοποιία. Γι'αυτό και τα conch μαργαριτάρια είναι μία από τις σπανιότερες και πιο ακριβές ποικιλίες.

 

 

Χρυσαφί Μαργαριτάρια

 

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι τα χρυσά μαργαριτάρια είναι πραγματικά φυσικά μαργαριτάρια. Είναι ένα από τα πιο σπάνια φυσικά χρώματα στα μαργαριτάρια και οι αποχρώσεις τους ξεκινούν από σαμπανιζέ χρυσό μέχρι βαθύ χρυσό παρόμοιο με αυτό του χρυσού 24 καρατίων. Προέρχονται από τα μαργαριτοφόρα στρείδια αλμυρού νερού Pinctada Maxima των Νοτίων Θαλασσών με χρυσαφί χείλος (gold-lipped South Sea pearl oyster).

 

 

Ασημί ή γκρι Μαργαριτάρια


Τα φυσικά ασημί ή γκρι μαργαριτάρια προέρχονται από δύο ποικιλίες μαργαριτοφόρων στρειδιών, τα Pinctada Margaritifera, από τα οποία προέρχονται και τα μαύρα μαργαριτάρια Ταϊτής και τα Pinctada Maxima Νοτίων Θαλασσών με το ασημί χείλος (silver lipped). 


Peacock Μαργαριτάρια

Πρόκειται για ένα από τα πιο σπάνια χρώματα μαργαριταριών με ένα ιδιαίτερο ιριδίζον χρώμα. Προέρχεται από τα μαργαριτοφόρα στρείδια Pinctada margaritifera αλμυρού νερού με το μαύρο χείλος, δηλαδή, τα μαργαριτάρια Ταϊτής. Είναι μία από τις πιο σπάνιες και ταυτόχρονα περιζήτητες ποικιλίες μαργαριταριών.