Ασημένια Κοσμήματα

Posted bytsangarakis24/07/20200 Comment(s)Life Style,

Το ασήμι είναι ένα από τα πολύτιμα μέταλλα, μαζί με τον χρυσό, την πλατίνα και το παλλάδιο. Το ασήμι, ή άργυρος, όπως ήταν γνωστός στην αρχαιότητα, χρησιμοποιείται στην κοσμηματοποιία από το 3000 π.Χ. περίπου. Σήμερα είναι πολύ δημοφιλές και χρησιμοποιείται για την κατασκευή απλών, καθημερινών κοσμημάτων αλλά και για την κατασκευή πολύτιμων κοσμημάτων σε συνδυασμό με πολύτιμους λίθους.

 

 

Βαθμοί Αργύρου

 

Το καθαρό ασήμι είναι 1000 βαθμοί. Το καθαρό ασήμι, όμως, είναι πολύ μαλακό, γεγονός που επιτρέπει στους αργυροχόους να δημιουργούν εξαιρετικά κοσμήματα με βάση το ασήμι, αλλά δεν είναι αρκετά σταθερό για κοσμήματα καθημερινής χρήσης.

 

Για το λόγο αυτό, συνήθως, το ασήμι συνδυάζεται με άλλα μέταλλα, όπως ο χαλκός, όποτε τα κοσμήματα είναι πιο σταθερά και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Στους 999⁰ το κράμα αργύρου περιέχει 99,9% ασήμι και 0,1% άλλα μέταλλα (fine silver), στους 925⁰ περιέχει 92,5% ασήμι και 7,5% άλλα μέταλλα (sterling silver) και στους 800⁰ είναι 80% ασήμι και 20% άλλα μέταλλα.

 

 

Γιατί να επιλέξουμε ασημένια κοσμήματα;

 

Το ασήμι είναι διαχρονικό

 

Η μόδα στα κοσμήματα μπορεί να αλλάζει συχνά και άλλοτε να προτιμάμε πιο διακριτικά κοσμήματα και άλλοτε πιο εντυπωσιακά, αλλά τα ασημένια κοσμήματα παραμένουν πάντα στη μόδα.

 

Ενώ τα χρυσά κοσμήματα είναι συνυφασμένα με το καλοκαίρι και τα ροζ χρυσά με τον χειμώνα, τα ασημένια κοσμήματα μπορούν να φορεθούν όλο τον χρόνο. Το καλοκαίρι δημιουργούν την τέλεια αντίθεση με το μαυρισμένο μας δέρμα, ενώ τον χειμώνα συμπληρώνουν το φυσικό μας χρώμα.

 

Το ασήμι είναι ευπροσάρμοστο

 

Τα ασημένια κοσμήματα είναι αρκετά διακριτικά για να φορεθούν το πρωί στη δουλειά και αρκετά λαμπερά για να μας βγάλουν ασπροπρόσωπες στις βραδινές μας εμφανίσεις. Επίσης, μπορούν να φορεθούν από όλες τις ηλικίες. Αν και τα ασημένια κοσμήματα απευθύνονται, συνήθως, σε πιο νέες ηλικίες, κυρίως λόγω του χαμηλότερου κόστους σε σχέση με τα χρυσά κοσμήματα, μπορούν να δώσουν μία πιο νεανική χροιά στην εμφάνιση μας.

 

Το ασήμι είναι οικονομίκο

 

Τα ασημένια κοσμήματα είναι πιο οικονομικά από τα χρυσά. Αυτό μας επιτρέπει να ακολουθούμε πιο εύκολα τις αλλαγές στην μόδα και να ανανεώνουμε τη συλλογή κοσμημάτων μας, χωρίς να ξοδεύουμε πολλά χρήματα.

 

 

Γιατί μαυρίζουν τα ασημένια κοσμήματα

 

Το ασήμι όταν έρχεται σε επαφή με τον αέρα, το νερό και κυρίως πολλά χημικά, αλλοιώνεται επιφανειακά και μαυρίζει. Αυτή είναι η φυσική αντίδραση του υλικού και είναι κάτι που πρέπει να το περιμένουμε.

 

Ένας τρόπος για να αποφύγουμε το μαύρισμα των ασημένιων κοσμημάτων είναι η επιπλατίνωση. Γι’αυτό στη GT Tsangarakis φροντίζουμε τα ασημένια κοσμήματα μας να είναι επιπλατινωμένα (ή επιχρυσωμένα), για να προστατεύονται από τη διάβρωση που προκαλείται στην επιφάνεια τους.

 

Αν τα ασημένια κοσμήματα μας δεν είναι επιμεταλλωμένα, μπορούμε να τα προστατεύσουμε από το μαύρισμα, φροντίζοντας τα κάθε φορά που τα φοράμε. Καταρχάς, κρατάμε τα κοσμήματα μας μακριά από το νερό και αποφεύγουμε να τα φέρνουμε σε επαφή με αρώματα και κρέμες σώματος. Επίσης, κάθε φορά που βγάζουμε τα κοσμήματα μας, μπορούμε να τα καθαρίζουμε με ένα απλό πανάκι, ώστε να απομακρύνονται τυχόν ουσίες που έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους.

 

Πολύ σημαντική είναι και η φύλαξη των κοσμημάτων. Θα πρέπει να φυλάσσονται σε χώρο που δεν έχει πολύ υγρασία, η οποία μπορεί επίσης να αλλοιώσει την επιφάνεια τους. Για επιπλέον προστασία, μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε μαζί με μπίλιες που απορροφούν την υγρασία (τζελ πυριτίου).

 

Αν το προλάβουμε εγκαίρως, μπορούμε να αφαιρέσουμε το μαύρισμα με ένα απλό πανάκι, ζεστό νερό και λίγο μαλακό υγρό σαπούνι πιάτων. Αν δεν καθαρίζει με αυτό το απλό τρικ ή αν το ασημένιο κόσμημα φέρει πολύτιμους λίθους, κρύσταλλα ή αλλά υλικά που δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με το νερό, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε τα ειδικά υγρά ή σπρέι για το γυάλισμα ασημικών ή να απευθυνθείτε στον κοσμηματοπώλη σας, που μπορεί να αναλάβει το γυάλισμα των ασημένιων κοσμημάτων σας.

 

Ανακαλύψτε τη συλλογή ασημένιων κοσμημάτων της GT Tsangarakis