Τυρκουάζ - Ιστορία, ποικιλίες, κοσμήματα

Posted bytsangarakis11/05/20180 Comment(s)Life Style,

Το τυρκουάζ είναι ένα αδιαφανές ορυκτό με χρώμα από ανοικτό πράσινο έως γαλάζιο. Η σκληρότητα του στην κλίμακα Mohs φτάνει το 5-6 και είναι λίγο πιο σκληρό από ένα τζάμι. Το τυρκουάζ είναι ένα δευτερογενές ορυκτό, δημιουργείται δηλαδή από την αλληλεπίδραση άλλων ορυκτών με ξένα στοιχεία και εξορύσσεται σε ορυχεία άλλων μετάλλων, όπως χαλκού.

 

Είναι αρκετά σπάνιο και πολύτιμο σαν υλικό και εξαιρετικά δημοφιλές από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ήταν ένας από τους πρώτους πολύτιμους λίθους που εξορύχθησαν στην αρχαιότητα. Στην Αίγυπτο χρησιμοποιείται τουλάχιστον από το 3000 π.Χ., ενώ στην Ευρώπη άρχισε να διαδίδεται τον 14ο αιώνα.

 

                                                                                                             turquoise rough and cabochon different varieties

 

Το Ιράν είναι η σημαντικότερη χώρα-παραγωγός τυρκουάζ από το 2000 π.Χ. μέχρι σήμερα και εκεί παράγεται μέχρι σήμερα η καλύτερη ποιότητα τυρκουάζ, στην περιοχή Χορασάν. Άλλες χώρες με αξιοσημείωτη παραγωγή τυρκουάζ είναι η Βουλγαρία, η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Γερμανία και η Ινδία.

 

Το τυρκουάζ που προέρχεται από το Ιράν έχει συνήθως έντονο γαλάζιο χρώμα και απουσιάζουν οι φλέβες, δηλαδή τα ξένα στοιχεία στη σύσταση του. Η ύπαρξη αυτών των φλεβών μπορεί να δώσει και έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στο τυρκουάζ, καθώς ανάλογα με το υλικό που τις έχει δημιουργήσει, οι φλέβες έχουν και διαφορετικό χρώμα. Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις οι φλέβες αυτές μπορούν να βοηθήσουν στην εξακρίβωση της προέλευσης της πέτρας με βάση τη σύσταση των υλικών.

 

Το τυρκουάζ είναι ένα πορώδες, ευαίσθητο υλικό. Παράγοντες, όπως το φως, ο αέρας αλλά και η επαφή με ξένα στοιχεία, όπως το νερό ή τα αρώματα αλλοιώνουν το τυρκουάζ επηρεάζοντας καταρχάς το χρώμα του. Για να παραμείνει σταθερό το χρώμα αλλά και η υφή του, το τυρκουάζ συχνά καλύπτεται επιφανειακά με ειδικό προστατευτικό βερνίκι, ένα είδος επεξεργασίας, που είναι αποδεκτό από την βιομηχανία κοσμημάτων και πολύτιμων λίθων.

 

 

ΤΟ ΤΥΡΚΟΥΑΖ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

 

 

Το τυρκουάζ ήταν πολύ δημοφιλές στην αρχαιότητα, τόσο λόγω του χρώματος του, όσο και λόγω της θεωρίας ότι είχε την ιδιότητα να προφυλάσσει τον κάτοχο του από κινδύνους, αλλά και να τον προειδοποιεί για επερχόμενη ασθένεια ή άλλο κίνδυνο, αλλάζοντας χρώμα.

 

 

Xiuhtecuhtli turquoise mask

 

  Ένα από τα πιο γνωστά κειμήλια που είναι διακοσμημένο με τυρκουάζ είναι η Μάσκα Xiuhtecuhtli, του Αζτέκου θεού της φωτιάς, που είναι κατασκευασμένη από εκατοντάδες κομμάτια τυρκουάζ, τα οποία είναι κολλημένα σε μία βάση από ξύλο κέδρου. Τη μάσκα έφερε στην Ευρώπη ο Κορτέζ και την παρέδωσε στον βασιλιά της Αγγλίας Κάρολο Ε, ενώ σήμερα εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο.

 

 

 

 

Στο Ιράν στόλιζαν με τυρκουάζ τους τρούλους των παλατιών, γιατί το έντονο μπλε χρώμα του θεωρείτο το σύμβολο του παραδείσου στην γη.

 

Άλλοι πολιτισμοί που χρησιμοποίησαν το τυρκουάζ για χάραξη, ως φυλακτό ή για κοσμήματα ήταν οι Αζτέκοι, οι Μεσοποτάμιοι, πολιτισμοί της κοιλάδας του Ινδού αλλά και οι Κινέζοι.

 

Ακόμη και σήμερα το τυρκουάζ χρησιμοποιείται από τους αυτόχθονες της Αμερικής ως βάση για την κατασκευή κοσμημάτων, συνεχίζοντας την παράδοση των Αζτέκων.

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΤΥΡΚΟΥΑΖ

 

sleeping beauty turquoise variety

 

  Η πιο γνωστή ποικιλία, κυρίως λόγω χρώματος είναι η Sleeping Beauty, από το ομώνυμο ορυχείο, στο οποίο έχει σταματήσει πλέον να εξορύσσεται τυρκουάζ. Όσο λειτουργούσε το ορυχείο η τιμή του τυρκουάζ ήταν στα 10 δολάρια ανά καράτι, ενώ πλέον έχει ανέβει στα 50 δολάρια ανά καράτι.

 

 

 

Bisbee Blue or Bisbee Turquoise variety

 

Το Bisbee blue ή Bisbee turquoise είναι μία ποικιλία τυρκουάζ που εξορύσσεται στο ορυχείο χαλκού Bisbee της Αριζόνα, ΗΠΑ. Το χρώμα της ποικιλίας είναι έντονο μπλε, που πλησιάζει στο χρώμα του lapis lazuli.

 

 

 

 

  Το Lone Mountain Turquise, το οποίο προέρχεται από τη Νεβάδα των ΗΠΑ, έχει χρώματα από ανοικτό έως σκούρο μπλε με μαύρες φλέβες. Χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης ποικιλίας είναι ότι διατηρεί αναλλοίωτο το μπλε χρώμα του ακόμη και μετά από χρόνια χρήσης.