Πολύτιμος Λίθος Ακουαμαρίνα

Posted bytsangarakis28/02/20200 Comment(s)Life Style,

 Η Ακουαμαρίνα είναι ένας από τους πιο περιζήτητους πολύτιμους λίθους με γαλάζιο ή γαλαζοπράσινο χρώμα. Το όνομα του λίθου οφείλεται στο χρώμα του, καθώς Aqua Marina στα λατινικά σημαίνει το νερό της θάλασσας. Ανήκει στην οικογένεια του βήρυλλου, δηλαδή στην ίδια οικογένεια με το σμαράγδι. Παρόλο που δεν είναι τόσο ακριβή όσο το σμαράγδι, η ακουαμαρίνα είναι ένας από τους πιο περιζήτητους πολύτιμους λίθους.

 

 

Το χρώμα της Ακουμαρίνα οφείλεται στην ύπαρξη σιδήρου στη σύσταση του και η ένταση του μπορεί να είναι από αχνό μπλε έως και έντονο σκούρο μπλε της θάλασσας. Τα σημαντικότερα ορυχεία Aquamarine βρίσκονται στη Βραζιλία, τη Νιγηρία, τη Μοζαμβίκη, τη Μαδαγασκάρη και την Ινδία. Ανάλογα με την περιοχή το ορυκτό μπορεί να έχει διαφορετική ένταση στο χρώμα του. Οι ακουμαρίνες από τη Βραζιλία έχουν ένα έντονο σκούρο μπλε χρώμα, το ιδανικό χρώμα για τον συγκεκριμένο πολύτιμο λίθο. Προέρχονται από το ορυχείο Santa Marina de Itabira και είναι γνωστές ως ακουαμαρίνες Santa Maria. Παρόμοιας έντασης χρώμα υπάρχει και σε ακουμαρίνες από ορυχείο της Μοζαμβίκης και για να διαχωρίζονται από αυτά της Βραζιλίας, οι ακουμαρίνες της Μοζαμβίκης είναι γνωστές ως Santa Maria Africana.

 

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι πίστευαν ότι η Ακουμαρίνα μπορούσε να προστατεύσει τον κάτοχο της από κινδύνους στα θαλάσσια ταξίδια και ότι μπορούσε να δώσει ενέργεια και να  θεραπεύσει την τεμπελιά. Σήμερα η ακουαμαρίνα θεωρείται ο γενέθλιος λίθος του Μαρτίου και είναι ιδανικό δώρο για τη 19η επέτειο γάμου.

 

 

Διάσημες Ακουμαρίνες

 

Η μεγαλύτερη ακουμαρίνα που έχει βρεθεί έως σήμερα ήταν βάρους 110 κιλών και είχε μήκος 48 περίπου εκατοστά. Βρέθηκε στην Βραζιλία σε ορυχείο της περιοχής Μίνας Ζεράις.

 

Ακουμαρίνα Dom Pedro

 

 

Η Dom Pedro είναι η μεγαλύτερη κομμένη ακουμαρίνα και έχει χρώμα πράσινο μπλε. Το αρχικό ορυκτό ήταν βάρους 45 κιλών και μήκους  90 εκατοστών περίπου. Εξορύχθηκε το 1980 από ορυχείο της περιοχής Pedra Azul της Βραζιλίας. Κόπηκε σε σχήμα οβελίσκου βάρους 10.363 καρατίων με διαστάσεις 36 εκατοστά ύψος και 10 εκατοστά πλάτος και πλέον βρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Smithsonian.

 

Τιάρα και Σετ Κοσμημάτων Βασίλισσας Ελισσάβετ

 

                                                                                                                   

 

Το σετ ξεκίνησε με τα σκουλαρίκια και το περιδέραιο που προσέφερε ο τότε Πρόεδρος της Βραζιλίας στην Ελισσάβετ με την ευκαιρία της ενθρόνισης της. Το 1957 η Ελισσάβετ παρήγγειλε στον Οίκο Garrard μία τιάρα από διαμάντια και ακουμαρίνες για να τη συνδυάσει με τα κοσμήματα. Την επόμενη χρονιά η Βραζιλία προσέφερε στην Ελισσάβετ ένα βραχιόλι και μία καρφίτσα για να τα συνδυάσει με το σετ της, ενώ το 1958 όταν η Ελισσάβετ επισκέφθηκε τη Βραζιλία ο τότε Κυβερνήτης του Σάο Πάολο της προσέφερε ένα αξεσουάρ για τα μαλλιά με Ακουμαρίνα και Διαμάντια, το οποίο η Ελισσάβετ χρησιμοποίησε για να κάνει την τιάρα πιο εντυπωσιακή. Αργότερα αντικατέστησε την κεντρική ακουμαρίνα της τιάρας με αυτή από το μοτίφ τμήμα του κολιέ.

 

Ακουαμαρίνα της Eleanore Roosvelt

Πρόκειται για μία ακουμαρίνα βάρους 1847 καρατίων που προσφέρθηκε το 1937 από την κυβέρνηση της Βραζιλίας στη σύζυγο του τότε Προέδρου των ΗΠΑ.

 

Ανακαλύψτε εντυπωσιακά οικονομικά κοσμήματα με Ακουαμαρίνα ή επισκεφθείτε την συλλογή πολύτιμων κοσμημάτων της Galerie Tsangarakis με Ακουαμαρίνες.