Πολύτιμος Λίθος: Σμαράγδι

Posted bytsangarakis04/05/20180 Comment(s)Life Style,

emerald gemstones Το σμαράγδι είναι ένας από τους πιο ακριβούς, ορυκτούς πολύτιμους λίθους και χρησιμοποιείται ευρέως στην κοσμηματοποιία. Είναι, επίσης, ο πιο γνωστός και πολύτιμος εκπρόσωπος της οικογένεια του ορυκτού βήρυλλου με σκούρο πράσινο χρώμα. Μέλος της ίδιας οικογένειας ορυκτών είναι και η Άκουαμαρινα. Τα σμαράγδια παίρνουν το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα τους λόγω της ύπαρξης χρωμίου ή βαναδίου στη σύσταση τους.

 

 

Στην αρχαιότητα ήταν από τους πιο διαδεδομένους πολύτιμους λίθους, με τα πρώτα γνωστά ορυχεία σμαραγδιών να λειτουργούν στην Αίγυπτο και την Ερυθρά Θάλασσα από το 3000 π.Χ. έως το 1500 π.Χ. Μαχαραγιάδες και αυτοκράτορες κοσμούσαν διαχρονικά τα στέμματα και τα κοσμήματα τους με σμαράγδια και η Κλεοπάτρα ήταν γνωστή για την προτίμηση της στο συγκεκριμένο πολύτιμο λίθο. Αρκετά πολύτιμα κοσμήματα διακοσμημένα με σμαράγδια από την αρχαιότητα φυλάσσονται πλέον στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου.

 

Ορυχεία σμαραγδιών υπάρχουν σε αρκετές χώρες στον κόσμο, όπως στη Ζάμπια, τη Ζιμπάμπουε, την Ινδία, το Πακιστάν, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Μαδαγασκάρη και άλλες. Τα σημαντικότερα, όμως, ορυχεία σμαραγδιών βρίσκονται σήμερα στην Κολομβία, όπου γίνεται η εξόρυξη τουλάχιστον της μισής παγκόσμιας παραγωγής.

 

trapiche emerald gemstone

 

Η Κολομβία παράγει και το πιο σπάνιο είδος σμαραγδιού το Trapiche, το οποίο έχει έξι σκούρες πράσινες ακτινωτές εγκλίσεις (ρύπους).

 

 

 

Τα σμαράγδια, όπως και οι υπόλοιποι πολύτιμοι λίθοι αξιολογούνται με βάση τα τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν την αξία τους (4 C’s, καράτια, κοπή, χρώμα και καθαρότητα). Ειδικά στα σμαράγδια το χρώμα και η καθαρότητα παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην αξιολόγηση τους. Το χρώμα ενός σμαραγδιού πρέπει να είναι καθαρό και έντονο πράσινο και ο τόνος του χρώματος να είναι περίπου στο 75%, δηλαδή να είναι σκούρο πράσινο. Οι εγκλίσεις δεν είναι πάντα αρνητικό χαρακτηριστικό στα σμαράγδια, καθώς τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται στην εξακρίβωση της καταγωγής του πολύτιμου λίθου. Επιπλέον, πρέπει να είναι υψηλής καθαρότητας, η οποία διαπιστώνεται δια γυμνού οφθαλμού και όχι με μεγέθυνση 10x, όπως στα διαμάντια. Για τα σμαράγδια επιλέγεται συνήθως η κοπή Cabochon, με δευτερεύοντες επιλογές το οβάλ και το παραλληλόγραμμο σχήμα, το οποίο είναι γνωστό ως Emerald Cut, το οποίο αναδεικνύει καλύτερα το χρώμα και τη λάμψη τους.

 

 

Διάσημα Κοσμήματα με Σμαράγδια

 

Σμαραγδένιο σετ κοσμημάτων της Ελίζαμπεθ Τέιλορ

 

Elizabeth Taylor Emerald Jewellery Set 

 

Η διάσημη ηθοποιός Ελίζαμπεθ Τέιλορ είχε μία από τις μεγαλύτερες και πιο διάσημες συλλογές κοσμημάτων. Κυρίαρχη θέση στη συλλογή της είχε το σετ που αποτελείτο από ένα κολιέ με σμαράγδια και διαμάντια, καρφίτσα, δαχτυλίδι, βραχιόλι και σκουλαρίκια. 

 

 Η συνολική αξία του σετ υπολογίζεται στα 100 εκατομμύρια δολάρια και ήταν δώρο προς την Τέιλορ από τον τότε σύζυγο της Ρίτσαρντ Μπάρτον.

 

 

 

Σμαράγδι Chalk

 

Chalk Emerald RingΣμαράγδι κολομβιανής προέλευσης περίπου 38,4 καρατίων. Ανήκε για πολλά χρόνια σε ινδούς μαχαραγιάδες και κοσμούσε μαζί με διαμάντια ένα περιδέραιο. Στις αρχές του 20ου αιώνα, το σμαράγδι «κόπηκε» ξανά, αυτή τη φορά από τον Harry Winston, με τελικό βάρος τα 37.82 καράτια και κοσμεί πλέον ένα δαχτυλίδι, όπου πλαισιώνεται από 60 διαμάντια κοπής Pear συνολικού βάρους 15 καρατίων. Το 1972 η οικογένεια Chalk, που είχε το δαχτυλίδι στην κατοχή της το δώρισε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν.

 

 

 

 

Σμαράγδι Gachala

 

Gachala Emerald 

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο πολύτιμα σμαράγδια στον κόσμο με συνολικό βάρος 858 καράτια και μέγεθος 5 εκατοστάΕξορύχθει το 1967 στην περιοχή Gachala της Κολομβίας, από όπου και πήρε το όνομα του. Ανήκε στον Αμερικανό κοσμηματοπώλη Harry Winston, μέχρι το 1969, όταν το δώρισε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν.

 

 

 

 

 

 

Mogul Mughal Σμαράγδι

 

Mogul Mughal Emerald both sides depictedΤο Σμαράγδι Mogul Mughal ζυγίζει 217.80 καράτια και είναι χαραγμένο από το 1107 με σιιτικές επικλήσεις σε Νασκ γραφή (στη φωτογραφία παρουσιάζονται και οι δύο πλευρές του σμαραγδιού). Εξορύχθει στην Κολομβία και πωλήθηκε αργότερα στην Ινδία, όπου τα σμαράγδια είχαν πολύ μεγάλη ζήτηση για αιώνες. Το 2001 πωλήθηκε σε δημοπρασία από τον Οίκο Christies για 1.543.750 λίρες Αγγλίας, ενώ από το 2008 εκτίθεται στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης του Κατάρ.

 

 

 

 

 

 

 

Σμαράγδι Mackay

 

 To 167,97 καρατίων σμαράγδι Mackay ανακαλύφθηκε στην περιοχή Μούσο της Κολομβίας. Το σμαράγδι έχει δεθεί σε κολιέ από πλατίνα τεχνοτροπίας Αρτ Ντέκο από τον οίκο Cartier και πλαισιώνεται από διαμάντια. Ο Clarence Mackay, από τον οποίο πήρε το όνομα του το σμαράγδι, δώρισε το κολιέ στη σύζυγο του πριμαντόνα της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης Anna Case, η οποία το δώρισε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν το 1984.

 

 Το Mackay Emerald είναι μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο κομμένο πετράδι, που υπάρχει στη συλλογή πολύτιμων λίθων του Smithsonian.