Τα χρωματιστά διαμάντια με φανταχτερό χρώμα, γνωστά ως Fancy Diamonds είναι αρκετά σπάνια. Τα φυσικά πράσινα διαμάντια είναι από τα πιο δυσεύρετα στην κατηγορία των fancy διαμαντιών, γιατί η διαδικασία χρωματισμού τους είναι ένα εξαιρετικά τυχαίο και σπάνιο γεγονός.
Αν το διαμάντι κατά τη διαμόρφωση του εκτεθεί σε ραδιενεργό υλικό, όπως ουράνιο, τότε θα αποκτήσει μία πράσινη απόχρωση. Ανάλογα με το είδος των ακτίνων, το μέγεθος της πέτρας και τη διάρκεια έκθεσης το διαμάντι αποκτά διαφορετική ένταση και βάθος χρώματος. Οι ακτίνες Α προσφέρουν στα διαμάντια ένα ελαφρύ, επιφανειακό χρώμα, το οποίο είναι πιθανόν να αφαιρεθεί κατά τη διαδικασία κοπής του διαμαντιού. Αντίθετα, όταν το διαμάντι εκτίθεται σε ακτίνες Γ, αυτές διαπερνούν την πέτρα με αποτέλεσμα το χρώμα της να επηρεάζεται σε μεγαλύτερο βάθος και να είναι πιο έντονο.
Τα πράσινα διαμάντια μπορεί να είναι είτε αποκλειστικά πράσινα, με διαφορετικής έντασης αποχρώσεις, είτε να έχουν και δευτερεύοντα χρώματα, όπως το μπλε.
Η διαφορά των όρων bluish green και greenish blue έχει να κάνει με το ποιο είναι το κύριο χρώμα (αναφέρεται 2ο) και ποιο είναι το δευτερεύον (αναφέρεται 1ο). Οπότε ένα bluish green διαμάντι έχει χρώμα τυρκουάζ το οποίο τείνει προς το πράσινο, με μπλε τόνους και ανήκει στην οικογένεια των πράσινων διαμαντιών, ενώ ένα greenish blue διαμάντι έχει χρώμα τυρκουάζ που τείνει προς μπλε με πράσινους τόνους και ανήκει στην οικογένεια των μπλε διαμαντιών.
Το Πράσινο Διαμάντι της Δρέσδης είναι ένα φυσικό πράσινο διαμάντι βάρους 41 καρατίων, το οποίο προέρχεται, μάλλον, από το αδαμαντωρυχείο Κολλούρ της Ινδίας. Πρόκειται για ένα υψηλής ποιότητας διαμάντι, καθώς αποτελείται από καθαρό άνθρακα και δεν περιέχει ξένα στοιχεία στη σύστασή του. Πιθανολογείται ότι θα είναι αψεγάδιαστο εσωτερικά, αν περάσει ξανά από διαδικασία ελαφριάς κοπής.
Από το 1768 το Πράσινο διαμάντι της Δρέσδης είναι δεμένο σε μία χρυσή διακοσμητική καρφίτσα καπέλου και περιβάλλεται από δύο μεγάλα και 411 μεσαίου και μικρού μεγέθους διαμάντια. Τους τελευταίους δύο αιώνες περίπου εκτίθεται στο Κάστρο της Δρέσδης.
Πρόκειται για ένα Fancy Vivid Green διαμάντι, δηλαδή, για ένα πράσινο διαμάντι με έντονο φανταχτερό χρώμα βάρους 5.03 καρατίων, το οποίο το 2016 πλειστηριάστηκε από τον οίκο Christie’s για $3.34 εκατομμύρια / καράτι, δηλαδή $16.8 εκατομμύρια συνολικά και αγοραστής ήταν η εταιρεία εμπορίας κοσμημάτων Chow Tai Fook με έδρα το Χονγκ Κονγκ.
Το διαμάντι Ορλόφ είναι ένα διαμάντι 189 περίπου καρατίων με ελαφρύ bluish green χρώμα. Προέρχεται και αυτό από το αδαμαντωρυχείο Κολλούρ της Ινδίας και σύμφωνα με τον μύθο εκλάπη από το άγαλμα τοπικής θεότητας.
Αγοράστηκε από τον κόμη Ορλόφ και προσφέρθηκε στην Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας, η οποία έδωσε στο διαμάντι το όνομά του. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή της ιστορίας η Αυτοκράτειρα Αικατερίνη αγόρασε η ίδια το διαμάντι και ο κόμης Ορλόφ μεσολάβησε για την παραγγελία του, για να μην μαθευτεί ότι η αυτοκράτειρα ξόδεψε το υπέρογκο για την εποχή ποσό των 1,4 εκατομμυρίων φλορινιών. Κατόπιν εντολής της αυτοκράτειρας ο κοσμηματοπώλης, της σχεδίασε ένα νέο σκήπτρο, στο οποίο το διαμάντι Ορλόφ κατέχει περίοπτη θέση και το οποίο αποτελεί πλέον μέρος της συλλογής διαμαντιών του Κρεμλίνου.