Φανταχτερά Διαμάντια

Posted bytsangarakis29/06/20180 Comment(s)Life Style,

Τα φανταχτερά διαμάντια (fancy diamonds) είναι διαμάντια τα οποία χαρακτηρίζονται από τα έντονα χρώματα – κίτρινο, καφέ, μπλε, πράσινο, ροζ, κόκκινο, μαύρο. Είναι πολύ πιο σπάνια από τα άχρωμα διαμάντια καθώς περίπου 1 στα 10.000 διαμάντια ανήκει στην κατηγορία φανταχτερών χρωματιστών διαμαντιών και έχει αρκετά καλή ποιότητα για να χρησιμοποιηθεί στην κοσμηματοποιία.

 

Στα άχρωμα διαμάντια η ολική απουσία χρώματος είναι το στοιχείο που κάνει τους πολύτιμους λίθους πιο περιζήτητους και ακριβούς (τουλάχιστον αναφορικά με το χρώμα). Αντίθετα, στα φανταχτερά διαμάντια όσο πιο έντονο είναι το χρώμα τόσο πιο ακριβό είναι. Ακόμη και μικρές διαφορές στο χρώμα μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την αξία ενός διαμαντιού.

 

Η αξιολόγηση και η ταξινόμηση των fancy διαμαντιών είναι μία αρκετά περίπλοκη διαδικασία και γίνεται από εξειδικευμένους αξιολογητές σε συγκεκριμένα εργαστήρια.

 

 

                      fancy diamonds

 

 

Τα καφέ και τα κίτρινα fancy διαμάντια είναι αυτά που συναντώνται συχνότερα, τα πράσινα, τα μπλε και κυρίως τα κόκκινα διαμάντια με μεσαίο ή σκούρο τόνο είναι αρκετά πιο σπάνια. Το χρώμα των διαμαντιών επηρεάζεται από την ύπαρξη ξένων στοιχείων σε απειροελάχιστες ποσότητες στη σύσταση τους. Ακόμη και μία ελάχιστη ποσότητα ξένου στοιχείο μπορεί να μεταβάλλει το χρώμα ενός διαμαντιού.

 

Η καθαρότητα των φανταχτερών διαμαντιών σε αντίθεση με τα άχρωμα διαμάντια δεν επηρεάζει σημαντικά την αξία τους. Ένα διαμάντι που έχει έντονο χρώμα θα πωληθεί ακριβά ακόμη και αν η καθαρότητα του δεν είναι αρκετά καλή. Η μόνη περίπτωση για να επηρεαστεί η αξία του διαμαντιού είναι αν οι εγκλίσεις επηρεάζουν την ανθεκτικότητα του λίθου.

 

Η κοπή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την αξία ενός φανταχτερού διαμαντιού καθώς το σχήμα του πετραδιού και το βάθος του επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο περνάει το φως μέσα από την πέτρα και αντανακλά το φως. Όπως και στα άχρωμα, τα φανταχτερά διαμάντια πολλών καρατίων είναι αρκετά σπάνια και κατά συνέπεια πιο περιζήτητα και πιο ακριβά.

 

 

 

Chameleon diamonds

 

Τα διαμάντια χαμαιλέοντες (chameleon diamonds) είναι μία ιδιαίτερη κατηγορία των φανταχτερών διαμαντιών, που αλλάζουν προσωρινά χρώμα επηρεαζόμενα από τη θερμότητα ή την έλλειψη φωτός. Αν και οι γεμολόγοι δεν γνωρίζουν ακόμη γιατί τα διαμάντια χαμαιλέοντες επιδεικνύουν αυτή τη συμπεριφορά, τα chameleon diamonds αναγνωρίζονται ως μια ιδιαίτερη κατηγορία διαμαντιών και θεωρούνται πιο ιδιαίτερα και πιο ακριβά από τα φανταχτερά διαμάντια που δεν αλλάζουν χρώμα.

 

Υπάρχουν δύο κατηγορίες διαμαντιών χαμαιλέοντες – τα κλασσικά και τα αντίστροφα. Τα κλασσικά διαμάντια χαμαιλέοντες έχουν σκούρο πράσινο/καφέ χρώμα και όταν θερμανθούν αποκτούν προσωρινά ένα πορτοκαλοκίτρινο χρώμα. Τα αντίστροφα διαμάντια χαμαιλέοντες κάνουν το ακριβώς αντίθετο, από κίτρινα γίνονται σκούρα παίρνοντας ένα πρασινωπό χρώμα. Σε αυτή την περίπτωση η αλλαγή χρώματος οφείλεται στην έλλειψη φωτός, ενώ και στις δύο περιπτώσεις η αλλαγή χρώματος είναι προσωρινή και μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά μέχρι λίγες ώρες.

 

 

 

 

 

 

 

ΔΙΑΣΗΜΑ ΦΑΝΤΑΧΤΕΡΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ

 

 

Golden Jubilee Diamond

 

golden jubilee diamond 

  Το Golden Jubilee Diamond είναι ένα διαμάντι χρώματος καφέ και βάρους 545,67 καράτια και είναι το μεγαλύτερο ταγιαρισμένο διαμάντι που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Ανακαλύφθηκε το 1985 στη Νότιο Αφρική και στα τέλη της δεκαετίας του 1990 αγοράστηκε από Ταϊλανδούς επιχειρηματίες για να προσφερθεί στον βασιλιά της χώρας από τους πολίτες του για τα 50 χρόνια βασιλείας του (Golden Jubilee), γεγονός που έδωσε στο διαμάντι και το όνομα του. Πλέον, το Διαμάντι Golden Jubilee ανήκει στα Κοσμήματα του Στέμματος της Ταϋλάνδης και φυλάσσεται στο Βασιλικό Μουσείο Pimammek Golden Temple Throne Hall στην Μπανγκόγκ.

 

 

 

The Allnatt

 

 

The Allnatt

  Το διαμάντι Allnatt έχει χρώμα Fancy Vivid Yellow και βάρος 101,29 καράτια. Η ιστορία του διαμαντιού ξεκινάει τη δεκαετία του 1950 όταν το πετράδι απέκτησε ο ταγματάρχης Allnatt, από τον οποίο και πήρε το όνομα του. Το 1996 δημοπρατήθηκε από τον οίκο Christie’s στη Γενεύη και η τιμή πώλησης ήταν πάνω από 3 εκατομμύρια δολάρια. Τότε το διαμάντι Allnatt ήταν 102,77 καράτια και είχε χαρακτηριστεί ως Fancy Intense Yellow, ενώ μετά την πώληση το διαμάντι πέρασε ξανά από τη διαδικασία κοπής και έφτασε στο σημερινό του βάρος, ενώ αναβαθμίστηκε το χρώμα του.

 

 

 

Moussaieff Red Diamond

 

Moussaief Red Diamond 

  Το Moussaieff Red Diamond, γνωστό και ως Red Shield Diamond, είναι το μεγαλύτερο κόκκινο διαμάντι που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα και έχει βάρος 5,11 καράτια. Το χρώμα του είναι Fancy Red, ένα εξαιρετικά σπάνιο χρώμα διαμαντιού και η κοπή του είναι Triangular Brilliant. Βρέθηκε τη δεκαετία του 1990 από έναν βραζιλιάνο αγρότη σε ένα δευτερογενές κοίτασμα και το αρχικό του βάρος ήταν 13,9 καράτια. Σήμερα ανήκει σε ιδιωτική συλλογή και εκτίθεται σπάνια στο ευρύ κοινό.

 

 

 

 

Pink Star Diamond

 

Pink Star Diamond

To διαμάντι Pink Star, γνωστό παλαιότερα ως Steinmetz Pink, είναι ένα Fancy Vivid Pink διαμάντι βάρους 59,6 καρατίων το οποίο εξορύχθει το 1999 από τη Νότιο Αφρική. Το 2017 δημοπρατήθηκε από τον οίκο Sotheby’s και η τιμή πώλησης ήταν 71,2 εκατομμύρια δολάρια. 

 

 

 

Hope Diamond

 

 The Hope Diamond

Το Διαμάντι Hope είναι ένα από τα πιο διάσημα διαμάντια στον κόσμο. Έχει βάρος 45,52 καράτια και χρώμα Fancy Dark Grayish Blue. Βρέθηκε σε αδαμαντωρυχείο στην Ινδία και αγοράστηκε το 1666 από τον διάσημο έμπορο πολύτιμων λίθων της εποχής Jean-Batiste Tavernier, ο οποίος αργότερα το πούλησε στον Βασιλιά Λουδοβίκο ΙΔ της Γαλλίας. Το 1791 εκλάπη και έκτοτε άλλαξε αρκετούς ιδιοκτήτες τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική. Το 1949 το αγόρασε ο Harry Winston, ο οποίος στη συνέχεια το δώρισε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Smithsonian Institute, όπου εκτίθεται μέχρι σήμερα.