Χρώμα Διαμαντιών

Posted bytsangarakis20/04/20180 Comment(s)Life Style,

 Το χρώμα είναι ένα από τα 4 βασικά χαρακτηριστικά που καθορίζουν την αξία ενός διαμαντιού (μαζί με την κοπή, την καθαρότητα και τα καράτια) και είναι ίσως το πρώτο πράγμα που παρατηρούμε σε ένα διαμάντι μετά τη λάμψη του.

 

Το μεγαλύτερο μέρος των διαμαντιών που χρησιμοποιούνται στην κοσμηματοποιία είναι κυρίως άχρωμα και διαφανή. Το χρώμα του διαμαντιού αναφέρεται ουσιαστικά στην απουσία χρώματος και όσο μικρότερη περιεκτικότητα χρώματος υπάρχει στο διαμάντι, τόσο υψηλότερη η θέση του στην κατάταξη με βάση το χρώμα. Η ύπαρξη χρώματος στα διαμάντια οφείλεται κυρίως σε ξένα στοιχεία που έχουν ενσωματωθεί στον πολύτιμο λίθο κατά την δημιουργία του ή σε δομικά ελαττώματα στη μοριακή δομή του.

 

Κλίμακα Χρώματος Διαμαντιών

 

Η κλίμακα χρώματος της GIA (Gemological Institute of America), που είναι και η πιο διαδεδομένη, ξεκινάει με το γράμμα D, που συμβολίζει το τελείως άχρωμο διαμάντι και φτάνει μέχρι το Ζ, που υποδηλώνει διαμάντι με ορατή απόχρωση κίτρινου ή καφέ. Τα ενδιάμεσα χρώματα υποδηλώνουν πόσο ευδιάκριτο είναι το χρώμα στο διαμάντι.

 

Η GIA έχει δημιουργήσει ένα master set διαμαντιών, δηλαδή πέτρες οδηγούς, με όλες τις αποχρώσεις της κλίμακας και κάθε διαμάντι που αξιολογείται, αντιπαραβάλλεται με τα διαμάντια του master set για να γίνει η σωστή κατάταξη του στην κλίμακα. Η αντιπαραβολή ενός διαμαντιού με το master set γίνεται κάτω από ειδικό λευκό φως, που επιτρέπει στον ειδικό γεμολόγο να διακρίνει ακόμη και τις πιο μικρές διαφορές ανάμεσα στις κατηγορίες.

                                                                                                   GIA Diamond Color Chart

Για να ενταχθεί ένα διαμάντι στην κατηγορία D σημαίνει ότι υπάρχει απόλυτη απουσία χρώματος και συνήθως υποδηλώνει την απουσία ξένων στοιχείων και ελαττωμάτων στη σύσταση του. Τα διαμάντια που εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία είναι ελάχιστα.

 

Ακολουθούν οι κατηγορίες  E και F, όπου τα διαμάντια θεωρούνται επίσης άχρωμα. Οι χρωματικές διαφορές ανάμεσα στις τρεις αυτές κατηγορίες είναι τόσο μικρές που μόνο ένας έμπειρος γεμολόγος μπορεί να τις διακρίνει.

 

Στις κατηγορίες G και H τα διαμάντια θεωρούνται σχεδόν άχρωμα. Η ύπαρξη χρώματος και αποχρώσεων μπορεί να εντοπιστεί μόνο με παράλληλη σύγκριση με άλλα διαμάντια υψηλότερης κατάταξης. Για τον μη ειδικό, τα διαμάντια αυτής της κατηγορίας φαίνονται άχρωμα.

 

Στις κατηγορίες I και J υπάρχουν ίχνη χρώματος που μπορεί να είναι διακριτά ακόμη και από μη ειδικό.

 

Στις κατηγορίες K έως Z υπάρχει ευδιάκριτο χρώμα κίτρινο ή καφέ, χωρίς όμως να είναι έντονο, οπότε αυτά δεν εντάσσονται στην κατηγορία των χρωματιστών (Fancy) διαμαντιών.

 

Όσο περισσότερα καράτια είναι το βάρος ενός διαμαντιού, τόσο σημαντικότερη είναι η απουσία χρώματος, καθώς το μεγαλύτερο μέγεθος κάνει πιο ορατή ακόμη και την μικρότερη απόχρωση.

 

Επιπλέον, το χρώμα του μετάλλου στο οποίο έχει δεθεί η πέτρα μπορεί επίσης να επηρεάσει την αντίληψη του χρώματος του διαμαντιού. Τα διαμάντια κατηγορίας D-F συνηθίζεται να δένονται με πλατίνα ή λευκό χρυσό για να μην επηρεάζεται η καθαρότητα του χρώματος τους . Αντίθετα, τα διαμάντια κατηγορίας J φαίνονται πιο λευκά όταν είναι δεμένα σε κίτρινο χρυσό.

 

 

Fancy Διαμάντια

 

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει της μόδας τα διαμάντια με έντονα χρώματα (γνωστά ως Fancy Diamonds), όπως μπλε, πράσινα, ροζ ακόμη και μαύρα. Τα φαντεζί διαμάντια, όμως, είναι εξαιρετικά σπάνια και ακριβά, καθώς είναι δύσκολο να βρεθούν στη φύση μεγάλα, καλής ποιότητας διαμάντια με φανταχτερό χρώμα.