Τα Μαγικά Χρώματα του Σπινέλιου

Posted bytsangarakis07/08/20200 Comment(s)Life Style,

 

Το ορυκτό σπινέλιος εμφανίζεται σε αρκετά χρώματα. Μαύρο, μπλε, πράσινο, πορτοκαλί και φυσικά κόκκινο, το οποίο συχνά συγχεόταν με το ρουμπίνι. Το 1783 ο σπινέλιος προσδιορίστηκε για πρώτη φορά ως διαφορετικός πολύτιμος λίθος από το ρουμπίνι. Τότε αποκαλύφθηκε ότι πολλά πετράδια που είχαν αγοράστεί ως ρουμπίνια ήταν στην πραγματικότητα σπινέλιοι, με αποτέλεσμα να αποκτήσει ο σπινέλιος κακό όνομα και να θεωρείται ψέυτικο ρουμπίνι. Στην πραγματικπότητα, όμως, ένας καλής ποιότητας κόκκινο σπινέλιο μπορεί να είναι πιο σπάνιο από ένα ρουμπίνι. 

                                                                                                                                   

Ο σπινέλιος αποτελείται κατά κυρίως από μαγνήσιο και αλουμίνιο  σε αντίθεση με το ρουμπίνι που αποτελείται κυρίως από κορούνδιο.  Είναι ένα από τα πιο σκληρά ορυκτά, φτάνοντας στο 7.5-8 της κλίμακας Moh’s, γεγονός που κάνει τον σπινέλιο ιδανικό για κοσμήματα. Σήμερα ο σπινέλιος εξορύσσεται σε ορυχεία σε όλο τον κόσμο με σημαντικότερα εξ αυτών στην Μιανμάρ, στη Σρι Λάνκα, στο Αφγανιστάν, στην Τανζανία, στη Βραζιλία, στη Μαδαγασκάρη, στον Καναδά, στη Ρωσία και στις ΗΠΑ. Οι κοσμηματοπώλες  λατρεύουν τον σπινέλιο εξαιτίας των έντονων και ζωντανών χρωμάτων του που εμπλουτίζουν χρωματικά τις δημιουργίες τους. Ο σπινέλιος θεωρείται ο γενέθλιος λίθος του Αυγούστου, θέση που μοιράζεται με τον περίδοτο.

 

 

Διάσημοι Σπινέλιοι

 

Black Prince’s Ruby

 

Black Prince's Ruby on British Imperial Crown

 

To Black Prince’s Ruby είναι ένας κόκκινος cabochon σπινέλιος ακανόνιστου σχήματος και είναι ένας από τους παλαιότερους πολύτιμους λίθους των Κοσμημάτων του Στέμματος της Βρετανίας. Πήρε το όνομα του από Πρίγκηπα Εδουάρδο του Γούντστοκ, που είχε το προσωνύμιο «Μαύρος Πρίγκηψ», ενώ ονομάζεται ρουμπίνι γιατί μέχρι τον 18ο αιώνα όλους τους πολύτιμους λίθους κόκκινου χρώματος τους θεωρούσαν ρουμπίνια. Το Ρουμπίνι του Μαύρου Πρίγκηπα στολίζει το Αυτοκρατορικό Στέμμα της Μεγάλης Βρετανίας και βρίσκεται ακριβώς πάνω από το Διαμάντι Cullinan.

                                                                                                                                                           

 

 

 

 

 

Αυτοκρατορικό Στέμμα Ρωσίας

 

Το 1762 η Αικατερίνη η Μεγάλη παρήγγειλε στους  βασιλικούς κοσμηματοπώλες ένα νέο στέμμα για την ενθρόνιση της. Το νέο στέμμα είναι διακοσμημένο με 4936 διαμάντια, που καλύπτουν όλη την επιφάνεια του, ενώ δύο σειρές από μαργαριτάρια διατρέχουν όλη τη σειρά και στο κέντρο υπάρχει ένας μεγάλος κόκκινος σπινέλιος βάρους 398.72ct. Χρησιμοποιήθηκε από όλους τους αυτοκράτορες της Ρωσίας μετά τη Μεγάλη Αικατερίνη στην τελετή στέψης και επέζησε της Οκτωβριανής Επανάστασης. Σήμερα εκτίθεται στο μουσείο του Κρεμλίνου.

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                    

Samarian Spinel

 

 

 

Το Samarian Spinel είναι ένας από τους μεγαλύτερους σπινέλιους που είναι γνωστοί αυτή τη στιγμή. Πρόκειται για έναν σπινέλιο βάρους  500ct (100 γραμ) και  μαζί με έναν μικρότερο σπινέλιο βάρους  270ct είναι μέρος των Κοσμημάτων του Στέμματος του Ιράν. Τα απέκτησε ο Πέρσης βασιλιάς Ναδίρ Σαχ όταν κατέκτησε την Ινδία τον 18ο αιώνα. Σήμερα φυλάσσονται μαζί με τα υπόλοιπα κοσμήματα του Στέμματος του Ιράν, στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

 

                                                                                                                         

 

 

 

 

 

Hope Spinel

 

 

To Hope Spinel βάρους 50ct και εξαιρετικής ποιότητας είναι ένας από τους χαρακτηριστικούς σπινέλιους του ορυχείου Kuh-i-Lal του Τατζικιστάν, όπως άλλωστε είναι και το Black Prince’s Ruby. To 2015 πουλήθηκε σε δημοπρασία από τον οίκο Bohnams για £962.500. Έγινε έτσι ο σπινέλιος με την υψηλότερη τιμή ανά καράτι που έχει πωληθεί μέχρι σήμερα ($30.000), ενώ το προηγούμενο ρεκόρ ήταν $16.000.

 

                     

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                    

Ανακαλύψτε υπέροχα κοσμήματα με σπινέλιους σε ποικιλία χρωμάτων.