Ρουμπίνι - ο λίθος του Έρωτα

Posted bytsangarakis01/07/20220 Comment(s)Life Style,

 

 

Το ρουμπίνι είναι πολύτιμος λίθος με χρώμα από ροζ έως σκούρο κόκκινο και καφέ/μωβ. Ανήκει στην οικογένεια του Κορουνδίου, δηλαδή στην ίδια οικογένεια με το ζαφείρι και το όνομα του προέρχεται από τη λατινική λέξη, ruber που σημαίνει κόκκινο.

 

Το χρώμα του ρουμπινιού είναι ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά που επηρεάζουν την αξία της πέτρας, με το βαθύ κόκκινο (γνωστό και ως Αίμα Περιστεριού) να είναι και το πιο πολύτιμο. Η Μιανμάρ είναι διαχρονικά η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή σε ρουμπίνια και ιδιαίτερα γνωστή για τις πέτρες με βαθύ κόκκινο χρώμα. Σημαντικοί εξαγωγείς ρουμπινιών είναι και οι Αυστραλία, Βραζιλία,  Ιαπωνία, Νεπάλ, Μαδαγασκάρη και άλλες.

 

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την αξία της πέτρας είναι η διαύγεια, η κοπή  και το μέγεθος/βάρος.

 

Η διάυγεια είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός παράγοντας μετά το χρώμα, που επηρεάζει την αξία των ρουμπινιών. Κάποιες ατέλειες είναι αναμενόμενες, καθώς δεν υπάρχουν φυσικά ρουμπίνια χωρίς εγκλείσεις. Οι τεχνίτες που κόβουν και γυαλίζουν τις πέτρες διορθώνουν ένα μέρος αυτών των ατελειών, ενώ άλλες τις διατηρούν, ειδικά όταν αυτές βοηθούν το φως να αντανακλάται καλύτερα και το χρώμα της πέτρας να φαίνεται πιο έντονο.

 

Το σχέδιο κοπής δεν είναι το ίδιο σημαντικό για τα ρουμπίνια όσο για τα διαμάντια, παρόλα αυτά επηρεάζει και την αξία των ρουμπινιών, γιατί το κατάλληλο σχέδιο μπορεί να αναδείξει καλύτερα το χρώμα και τη διαύγεια της πέτρας. Το σχήμα κοπής του ρουμπινιού επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το αρχικό σχήμα της πέτρας αλλά και τις τυχόν ατέλειες που μπορεί να επηρεάσουν την αξία της. Τα κυριότερα σχέδια κοπής που επιλέγονται για τα ρουμπίνια είναι το Oval και το Cushion, ενώ αρκετά δημοφιλές είναι και το σχήμα καρδιάς.

 

Υψηλής ποιότητας ρουμπίνια με βάρος πάνω από ένα καράτι είναι σπάνια, αλλά εμπορικής ποιότητας κομμάτια (αυτά που επιλέγονται, κυρίως, για κοσμήματα) είναι διαθέσιμα σε μεγάλη ποικιλία μεγεθών. Η αξία της πέτρας αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο με την αύξηση του βάρους της.

 

 

ΔΙΑΣΗΜΑ ΡΟΥΜΠΙΝΙΑ

 

Sunrise Ruby

 

 

Το Sunrise Ruby είναι το πιο ακριβό ρουμπίνι στον κόσμο και ένας από τους πιο ακριβούς πολύτιμους λίθους, γενικά. Έχει πάρει το όνομα του από ένα ποίημα του 13ου αιώνα με το ίδιο όνομα. 

Το βάρος του είναι 25,59 καράτια, το χρώμα του βαθύ κόκκινο και χώρα προέλευσης του η Μιανμάρ (πρώη Βιρμανία). Ανήκει στην κατηγορία των Pigeon Blood Rubies, που είναι η πιο περιζήτητη ποικιλία ρουμπινιών χάρη στο έντονο κόκκινο χρώμα του με τόνους ροζ και μωβ.

 

Το 2015 πωλήθηκε σε πλειστηριασμό σε ανώνυμο αγοραστή για $30,42 εκατομμύρια, τιμή αρκετά υψηλότερη από την αρχική εκτίμηση των $12-$18 εκατομμυρίων.

 

 

 

Πηγή: tatler.com

 

 

 

 

 

 

Carmen Lucia Ruby

 

 

carmen lucia rubyTo Ρουμπίνι Carmen Lucia, που εξορύχθει το 1930 από την περιοχή Μογκόκ της Μιανμάρ (τότε Βιρμανία), έχει βάρος 23.1 καράτια και βαθύ κόκκινο χρώμα με εντυπωσιακά υψηλή καθαρότητα και κορεσμό χρωμάτων. Ανήκει και αυτό στην κατηγορία των Pigeon Blood Rubies, όπως και το Sunrise Ruby. Στολίζει ένα δαχτυλίδι από πλατίνα και πλαισιώνεται από δύο τριγωνικά διαμάντια συνολικού βάρους 2,38 καρατίων.

 

Το δαχτυλίδι πήρε το όνομα του από την Carmen Lucia Buck, ο σύζυγος της οποίας χάρισε το 2004 το δαχτυλίδι στη συλλογή του  Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν στις ΗΠΑ.

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Πηγή: smithsonianmag.com

 

 

Κοσμήματα της Ελίζαμπεθ Τέηλορ

 

 

 

Η φημισμένη συλλογή κοσμημάτων της Ελίζαμπεθ Τέηλορ περιελάμβανε αρκετά κομμάτια με ρουμπίνια. Ανάμεσα στα πιο γνωστά κοσμήματα με ρουμπίνια της διάσημης ηθοποιού ήταν ένα σετ αποτελούμενο από κολιέ, βραχιόλι και σκουλαρίκια με ρουμπίνια και διαμάντια. Όταν η συλλογή κοσμημάτων της Ελίζαμπεθ Τέιλορ βγήκε σε πλειστηριασμό το 2011, το κολιέ πουλήθηκε στην Cartier Collection για περισσότερα από $3,7 εκατομμύρια, ενώ το βραχιόλι και τα σκουλαρίκια για $782,500 και $842,500 αντίστοιχα σε ιδιώτη. 

 

 

                                                                                                                      

 

 

 

 

Liberty Bell Ruby

 

 

Libery Bell Ruby Πρόκειται για το μεγαλύτερο ρουμπίνι που έχει εξορυχθεί ποτέ.

 

Βρέθηκε τη δεκαετία του 1950 στην Ανατολική Αφρική, ζυγίζει 8.500 καράτια και έχει το σχήμα της «Καμπάνας της Ελευθερίας» σύμβολο της Αμερικανικής Επανάστασης. Κατασκευάστηκε το 1976 με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την Αμερικανική Επανάσταση.

 

Το 2011 εκλάπη από ένα κοσμηματοπωλείο στο Ντελαγουέαρ και παρά την ανταμοιβή που έχει προσφερθεί και τις συλλήψεις που έχουν γίνει για την υπόθεση, δεν έχει βρεθεί ακόμη.

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Πηγή: Alfonso de Vivanco Depiction: Associated Press - nbcphiladelphia.com

 

 

 

Rosser Reeves Ruby

 

 

rosse reeves star ruby

 

To ρουμπίνι Rosser Reeves είναι ένα από τα μεγαλύτερα ρουμπίνια και το μεγαλύτερο και καλύτερης ποιότητας ρουμπίνι αστερίας στον κόσμο. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι το σχέδιο αστεριού που προκαλείται στην επιφάνεια του από την αντανάκλαση του φωτός χάρη στην ύπαρξη εγκλείσεων στη μάζα του πολύτιμου λίθου. Στα μέσα της δεκαετίας του 1950 αγοράστηκε σε δημοπρασία από τον αμερικανό Rosser Reeves, ο οποίος το είχε συνέχεια μαζί του, θεωρώντας ότι του έφερνε καλή τύχη και το αποκαλούσε «το μωρό του».  Το βάρος του, αρχικά, ήταν 140 καράτια, αλλά η επιφάνεια του είχε αρκετές γρατζουνιές και άλλες  ατέλειες. Μετά το δεύτερο γυάλισμα, το Rosser Reeves ρουμπίνι έχασε λίγα καράτια και σήμερα το βάρος του είναι 138,7 καράτια.

 

Το 1965 ο Rosser Reeves δώρησε το ρουμπίνι στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν στις ΗΠΑ, όπου εκτίθεται μέχρι σήμερα.