Πολύτιμο Ζαφείρι

Posted bytsangarakis01/06/20180 Comment(s)Life Style,

 

Το ζαφείρι είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους πολύτιμους λίθους και μία από τις δύο ποικιλίες πολύτιμων λίθων που ανήκει στην οικογένεια του κορουνδίου. Η κόκκινη ποικιλία του κορουνδίου είναι το ρουμπίνι και όλες οι άλλες χρωματικές ποικιλίες του κορουνδίου είναι ζαφείρια. Αν και η πιο γνωστή και ακριβή ποικιλία του ζαφειριού είναι το μπλε ζαφείρι, συναντάται σε πολλά άλλα χρώματα, όπως κίτρινο, μωβ, πορτοκαλί και πράσινο, ενώ μπορεί να είναι και άχρωμο. Το ζαφείρι και το ρουμπίνι είναι οι "ευγενείς" ποικιλίες του κορουνδίου.

 

Το κορούνδιο χρώματος ροζ μπορεί να καταταχθεί είτε στα ρουμπίνια είτε στα ζαφείρια. Τα διάφορα χρώματα του ζαφειριού προκύπτουν λόγω της παρουσίας στοιχείων σιδήρου, τιτανίου, χρωμίου, μαγνησίου ή χαλκού στη σύνθεση του κορουνδίου.

 

 

sapphire colors

 

 

Το κορούνδιο και κατά συνέπεια και το ζαφείρι είναι το τρίτο πιο σκληρό ορυκτό μετά το διαμάντι και το μοϊσανίτη και φτάνει στο 9 της κλίμακας Mohs. Ορυχεία ζαφειριών υπάρχουν στην Ανατολική Αυστραλία, στην Ταϋλάνδη, στη Σρι Λάνκα, στην Κίνα, στη Μαδαγασκάρη, στην Ανατολική Αφρική και σε περιοχές της Βορείου Αμερικής. Το Κασμίρ, η Μιανμάρ (Μπούρμα), η Σρι Λάνκα και η Μαδαγασκάρη παράγουν υψηλής ποιότητας ζαφείρια σε μεγάλες ποσότητες.

 

Τα ζαφείρια είναι εξαιρετικά δημοφιλή στην κοσμηματοποιία και γι'αυτό το λόγο κόβονται είτε σε πολύπευρη κοπή (faceted cut) είτε σε cabochon κοπή. Τα ζαφείρια, όμως, λόγω της σκληρότητας του υλικού (9 στην κλίμακα Mohs) αξιοποιούνται και στην ωρολογοποιία (κρύσταλλο ζαφείρι) αλλά και στη βιομηχανική παραγωγή.

 

 

Ζαφείρι Αστερίας (Star Sapphire)

 

star sapphire Source: James St. JohnΤο ζαφείρι αστερίας ή star sapphire, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, είναι ένα είδος ζαφειριού που εμφανίζει στην επιφάνεια του ένα αστέρι με έξι ακτίνες (ή έναν αστερία), όταν το ορυκτό φωτίζεται από μία μόνο πηγή φωτός. Το ίδιο φαινόμενο εμφανίζεται και στα ρουμπίνια και αποκαλούνται ρουμπίνια αστερίες (star rubies).

 

Το φαινόμενο προκαλείται από μικρές εγκλίσεις μεγέθους βελόνας, συνήθως λόγω της ύπαρξης ρουτιλίου, στην επιφάνεια του ζαφειριού. Για τα Star Sapphires επιλέγεται, συνήθως, η κοπή cabochon.

 

 

Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανίζονται star sapphires με δύο αστέρια στην επιφάνεια τους. Αυτό οφείλεται στην ύπαρξη εγκλίσεων από δύο στοιχεία (συνήθως ρουτιλίου και αιματίτη) με αποτέλεσμα το ένα αστέρι να είναι λευκού χρώματος και το δεύτερο χρυσού. Όταν τα δύο αστέρια πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο, τότε δίνεται η εντύπωση ότι πρόκειται για ένα αστέρι με δώδεκα ακτίνες και δύο χρώματα.

 

 

Source: James St. John

 

 

Διάσημα Ζαφείρια

 

Περιδέραιο με Ζαφείρι της Ελίζαμπεθ Τέηλορ

 

Στα 40α γενέθλια της η Ελίζαμπεθ Τέηλορ έλαβε δώρο από τον σύζυγο της Ρίτσαρντ Μπάρτον ένα περιδέραιο με ένα μπλε κεντρικό cabochon ζαφείρι 52,72ct δεμένο σε μενταγιόν με Art Deco σχέδιο πλαισιωμένο από διαμάντια και ζαφείρια. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, η Ελίζαμπεθ Τέηλορ φορούσε το περιδέραιο τόσο στην πλήρη έκταση του, όσο και με διπλή σειρά περασμένη στο λαιμό της για να είναι πιο κοντό. Επίσης, το μενταγιόν μπορούσε να φορεθεί ως καρφίτσα.

 

Το περιδέραιο βγήκε σε πλειστηριασμό από τον οίκο Christie's τον Δεκέμβριο του 2011 με εκτίμηση 600.000-800.000 δολάρια και η τελική τιμή πώλησης ήταν 5.906.500 δολάρια. Τελευταία φορά που το είδαμε σε δημόσια εμφάνιση ήταν το 2013, όταν το περιδέραιο φόρεσε η Τζέσικα Τσαστέιν σε μία ειδική εκδήλωση στις Κάννες για τα 50 χρόνια από την προβολή της ταινίας Κλεοπάτρα με πρωταγωνίστρια την Ελίζαμπεθ Τέηλορ.

 

 

elizabeth taylor's sapphire bulgari necklace jessica chastain wearing elizabeth taylor's sapphire satoire

 

Logan Sapphire

 

logan sapphire set in a brooch

 

Το Logan Sapphire είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζαφείρια που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα, βάρους 422,98 καρατίων (περίπου 85γραμμάρια και με διαστάσεις 49.23 mm × 38.26 mm × 20.56 mm) από τη Σρι Λάνκα (πρώην Κεϋλάνη) με κοπή cushion και βαθύ μπλε χρώμα. Είναι δεμένο σε μία καρφίτσα από ασήμι και χρυσό και περιβάλλεται από 20 μπριγιάν συνολικού βάρους 16 καρατίων.

 

 Ένας από τους πρώτους γνωστούς ιδιοκτήτες του ζαφειριού Logan ήταν ο Σερ Βίκτορ Σασούν, ο οποίος είχε αποκτήσει το ζαφείρι από έναν Ινδό Μαχαριαγιά. Επόμενος ιδιοκτήτης του ήταν ο Ρόμπερτ Γκούγκενχαϊμ, ο οποίος χάρισε το ζαφείρι στη σύζυγο του το 1952. Το 1962 Ρεμπέκα Λόγκαν (πρώην Γκούγκενχαϊμ) έκανε δωρεά την καρφίτσα με με το Logan Sapphire στο Ινστιτούτο Smithsonian και η δωρεά ολοκληρώθηκε το 1971 όταν το παρέδωσε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Smithsonian. Μαζί με το ζαφείρι άφησε και την οδηγία, ότι θα μπορούσε να φορεθεί μόνο από κάποια Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, αλλά μέχρι στιγμής καμία δεν έχει χρησιμοποιήσει αυτό το προνόμιο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bismarck Sapphire

 

 

Το ζαφείρι Bismarck είναι χρώματος μπλε και βάρους 98,56 καρατίων. Το αγόρασε το 1926 από την Σρι Λάνκα η Κόμισσα Μόνα φον Μπίσμαρκ, από την οποία πήρε το όνομα της και το 1935 ο οίκος Cartier σχεδίασε ένα μοναδικό περιδέραιο από πλατίνα στο οποίο το ζαφείρι Μπίσμαρκ πλαισιώνεται από Μπριγιάν.

 

Το 1967 η Μόνα φον Μπίσμαρκ δώρησε το περιδέραιο με το ζαφείρι Μπίσμαρκ στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Smithsonian, όπου εκτίθεται δίπλα στο ζαφείρι Logan.

 

 

 

 

 

 

 

Star of Adam

 

star of adam sapphire

 

Το Star of Adam είναι το μεγαλύτερο ζαφείρι και το μεγαλύτερο ζαφείρι αστερίας που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Έχει συνολικό βάρος 1.404,49 καράτια και βρέθηκε στη Σρι Λάνκα το 2015.

 

  Η αξία του εκτιμάται μεταξύ 100 και 300 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά πρόκειται για μία θεωρητική εκτίμηση, καθώς κανένα ζαφείρι ή ζαφείρι αστερίας τέτοιου μεγέθους δεν έχει πωληθεί στην ανοικτή αγορά μέχρι σήμερα.

 

 

  Πηγή: BBC

 

 

 

 

 

 

Δαχτυλίδι Αρραβώνων Πριγκίπισσας Νταϊάνα / Δούκισσας του Κέιμπριτζ Cate

 

princess Diana duchess Cate engagement ring

Το δαχτυλίδι με το 12 καρατίων Μπλε Ζαφείρι Κεϋλάνης που περιστοιχίζεται από 14 διαμάντια και είναι δεμένο σε λευκό χρυσό 18 καρατίων είναι ένα από τα πιο γνωστά δαχτυλίδια αρραβώνων. Τον Φεβρουάριο του 1981 ο Πρίγκηπας Κάρολος της Αγγλίας το χάρισε στην τότε μέλλουσα σύζυγο του Νταϊάνα με την ευκαιρία των αρραβώνων τους.

 

Το δαχτυλίδι είχε κατασκευαστεί από τον τότε βασιλικό κοσμηματοπώλη Garrard, αλλά η επιλογή της Νταϊάνας ήταν ασυνήθιστη για μία μέλλουσα πριγκίπισσα. Το δαχτυλίδι δεν είχε κατασκευαστεί ειδικά για εκείνη ούτε ήταν μοναδικό, καθώς ανήκε στην κολεξιόν του Οίκου κοσμημάτων Garrard και μπορούσε οποιοσδήποτε να το αποκτήσει. Η Νταϊάνα συνέχισε να φοράει το δαχτυλίδι με το Ζαφείρι Κεϋλάνης ακόμη και μετά το διαζύγιο της από τον Πρίγκηπα Κάρολο.

 

Το 2010 ο Πρίγκηπας Γουίλιαμ της Αγγλίας επέλεξε να προσφέρει στην τότε μέλλουσα σύζυγο του Cate το δαχτυλίδι αρραβώνων της μητέρας του.