Πολύτιμα Μέταλλα: Πλατίνα

Posted bytsangarakis08/08/20220 Comment(s)Life Style,

 Η πλατίνα είναι ένα από τα πιο γνωστά πολύτιμα και ευγενή μέταλλα. Ονομάζονται ευγενή γιατί δεν διαβρώνονται και δεν οξειδώνονται στον υγρό αέρα, ενώ είναι πολύτιμα χάρη στη σπανιότητα τους στον φλοιό της γης. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν το παλλάδιο, το ρόδιο, ο χρυσός και άλλα μέταλλα. Στην Ελλάδα η πλατίνα αναφέρεται συχνά ως λευκόχρυσος με αποτέλεσμα να συγχέεται με το λευκό κράμα του χρυσού.

 

                                                                                                     the king of metals, the metal of kings

 

Ενδείξεις χρήσης της πλατίνας σε διακοσμητικά αντικείμενα έχουν βρεθεί σε ταφικά αντικείμενα στην Αίγυπτο και σε λαούς της Νοτίου Αμερικής, Μάγια και Ίνκας. Το παλαιότερο αντικείμενο από πλατίνα που έχει βρεθεί μέχρι στιγμής, είναι ένα μικρό κουτί του 7ου αιώνα π.Χ. που βρέθηκε στη Θήβα της Αιγύπτου και είναι γνωστό ως το Κουτί των Θηβών. Φέρει επιγραφές από ασήμι, χρυσό και πλατίνα που αναφέρουν το όνομα της Αιγύπτιας πριγκίπισσας της 25ης δυναστείας και αρχιέρειας του θεού Άμμωνα, Σεπενουπέτ.

 

 

Οι Ισπανοί έφεραν την πλατίνα στην Ευρώπη στα τέλη του 16ου αιώνα από τη Νότια Αμερική αλλά στην αρχή πίστεψαν ότι σχετίζεται με το ασήμι. Γι’αυτό και έδωσαν στο νέο αυτό μέταλλο το όνομα πλατίνα (μικρό ασήμι). Πέρασαν περίπου δύο αιώνες μέχρι να καταλάβουν ότι πρόκειται για ένα διαφορετικό και πολύ πιο σπάνιο μέταλλο. Και από τότε έγινε το αγαπημένο μέταλλο των βασιλιάδων και των ευγενών. Ειδικά από τα μέσα του 19ου αιώνα και μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η πλατίνα ήταν πολύ δημοφιλής στην πολύτιμη κοσμηματοποιία καθώς θεωρείτο ως ο ιδανικός σύντροφος των διαμαντιών.

 

 

Το πρώτο, ίσως, αντικείμενο από πλατίνα που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη είναι ένα μπωλ ζάχαρης από πλατίνα και μπλε γυαλί το 1786. Ήταν κατασκευή του αργυροχρυσοχόου Μαρκ Ετιέν Τζανετύ για τον λάτρη της πολυτέλειας, Λουδοβίκο 14ο.  Το μπωλ σήμερα βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Σχεδόν την ίδια περίοδο, το 1788, ο βασιλιάς της Ισπανίας Κάρολος Γ’ χάρισε στον Πάπα Πίο ΣΤ’ ένα Άγιο Ποτήριο από πλατίνα που δημιούργησε ο Φρανσίσκο Αλόνσο.

 

                                                                                   king louis XIV platinum sugar bowl        platinum chalice of pope pius

 

 

 

Αυγά Φαμπερζέ από Πλατίνα

 

Η πλατίνα υπήρξε ένα από τα αγαπημένα υλικά του Πίτερ Καρλ Φαμπερζέ, ο οποίος χρησιμοποίησε το πολύτιμο μέταλλο σε αρκετά από τα πασχαλινά αυγά που δημιούργησε. Χαρακτηριστικά αυγά Φαμπερζέ με πλατίνα είναι το Nobel Ice, το Memory of Azov και το Rocaille.

 

 

platinum faberge eggs

 

 

Το στέμμα της βασιλομήτωρος Ελισάβετ

 

 

queen mother's platinum koh i noor crown

Το 1937, στο απόγειο της χρήσης της πλατίνας στην κοσμηματοποιία, δημιουργήθηκε ένα στέμμα από πλατίνα για να το φορέσει η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ (βασιλομήτωρ) στην ενθρόνιση του συζύγου της βασιλιά Γεώργιου ΣΤ’.  Το στέμμα είναι στολισμένο με 2800 διαμάντια συμπεριλαμβανομένου του Koh-i-Noor, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα επεξεργασμένα διαμάντια με βάρος 105ct. Το στέμμα είναι μέρος των κοσμημάτων του στέμματος της Αγγλίας και φυλάσσεται στον Πύργο του Λονδίνου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πολλοί διάσημοι αργυροχρυσοχόοι δημιούργησαν υπέροχα κοσμήματα από πλατίνα τον προηγούμενο αιώνα. Από τις πιο γνωστές δημιουργίες είναι το Bulgari περιδέραιο από πλατίνα με σμαράγδια και διαμάντια της Ελίζαμπεθ Τέηλορ, το οποίο έχει στο κάτω μέρος ένα μενταγιόν που μπορεί να αποσπασθεί και να φορεθεί ως καρφίτσα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Σήμερα, η χρήση της πλατίνας στην κοσμηματοποιία έχει περιοριστεί σημαντικά. Χρησιμοποιείται ακόμη  ευρέως για τη δημιουργία δαχτυλιδιών αρραβώνα και γάμου χάρη στη διαχρονικότητα και την αντοχή της, αλλά λίγοι σχεδιαστές κοσμημάτων επιλέγουν να δημιουργήσουν μοντέρνα κοσμήματα από πλατίνα. Ευτυχώς, υπάρχουν στην αγορά αρκετά πλατινένια κοσμήματα παλαιότερων εποχών.