Καράτια Πολύτιμων Λίθων

Posted bytsangarakis27/04/20180 Comment(s)Life Style,

Το καράτι, ένα από τα τέσσερα βασικά κριτήρια που καθορίζουν την αξία ενός διαμαντιού, είναι η μονάδα μέτρησης βάρους που χρησιμοποιείται για τους πολύτιμους λίθους.

 

Το καράτι ξεκίνησε να χρησιμοποιείται ως μονάδα μέτρησης του βάρους των διαμαντιών στα μέσα του 16ου αιώνα αλλά η ισοδυναμία με γραμμάρια δεν ήταν ίδια σε όλες τις χώρες.  Για παράδειγμα, στην Κύπρο ένα διαμάντι 1 καρατίου ζύγιζε 0,187 γραμμάρια ενώ στο Βουκουρέστι το βάρος του έπρεπε να είναι 0,215 για να χαρακτηριστεί διαμάντι ενός καρατίου. 

 

Το 1907 στα πλαίσια της Γενικής Διάσκεψης Μέτρων και Σταθμών αποφασίστηκε  η ισοδυναμία του ενός καρατιού με 0,20 γραμμάρια. Μέχρι το 1930 η ισοδυναμία αυτή είχε υιοθετηθεί από όλες σχεδόν τις χώρες και πλέον είναι η μόνη αποδεκτή παγκοσμίως.

 

Το καράτι διαιρείται σε 100 πόντους και κάθε πόντος ισοδυναμεί με 0,002 γραμμάρια. Μπορεί ένας πόντος να είναι πολύ μικρή διαφορά και ειδικά με γυμνό μάτι να μην γίνεται αισθητή αλλά ακόμη και ένας πόντος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την τιμή του διαμαντιού. Γι’ αυτό η μέτρηση του βάρους των διαμαντιών γίνεται με ειδικές ζυγαριές ακρίβειας εκατοστού στα κορυφαία γεμολογικά εργαστήρια στον κόσμο.

 

Επειδή τα μεγαλύτερα διαμάντια είναι πιο σπάνια και ταυτόχρονα πιο δημοφιλή, η τιμή τους αυξάνεται με γεωμετρικό βαθμό με την αύξηση του βάρους τους. Δηλαδή, ένα διαμάντι βάρους δύο καρατίων είναι αρκετά πιο ακριβό από δύο διαμάντια του ενός καρατίου, αν τα άλλα χαρακτηριστικά τους είναι ίδια (χρώμα, καθαρότητα, κοπή).

 

 

Καράτια χρυσού

 

 Ο όρος καράτι, που μετράει το βάρος των πολύτιμων λίθων, συγχέεται συχνά με τον όρο καράτι που μετράει την καθαρότητα του χρυσού. Τα καράτια χρυσού μετράνε, δηλαδή, την αναλογία χρυσού στα μεταλλικά κράματα. Το καθαρό χρυσάφι είναι 24 καρατίων. Το χρυσάφι 18 καρατίων υποδηλώνει ότι το κράμα του μετάλλου αποτελείται από 18 μέρη χρυσού και 6 μέρη άλλου μετάλλου, ενώ ο χρυσός 14 καρατίων αποτελείται από 14 μέρη χρυσού και 10 μέρη άλλου μετάλλου.

 

 

Μεγάλα διαμάντια

 

Cullinan

 

Το μεγαλύτερο διαμάντι κατηγορίας πολύτιμου λίθου, που έχει βρεθεί  μέχρι σήμερα είναι το Cullinan, το οποίο άκοπο ζύγιζε 3.106,75 καράτια, δηλαδή 621,35 γραμμάρια. Βρέθηκε το 1905 στο αδαμαντωρυχείο Cullinan στη Νότιο Αφρική και παρά το αρχικό ενδιαφέρον, το διαμάντι έμεινε για δύο χρόνια απούλητο, μέχρι που το 1907 το αγόρασε η τοπική κυβέρνηση και το χάρισε στον Βασιλιά Εδουάρδο της Αγγλίας για τα 66α γενέθλια του.

 

Με την κοπή του Cullinan δημιουργήθηκαν εννέα μικρότερα διαμάντια. Τα δύο μεγαλύτερα διαμάντια Cullinan I και Cullinan II ή Great Star of Africa και  Second Star of Africa, βάρους 530,4 και 208,29 καράτια αντίστοιχα, ανήκουν στα κοσμήματα του αγγλικού στέμματος. Η βασίλισσα Ελισάβετ, ως ιδιώτης, είναι κάτοχος και επτά ακόμη μικρότερων κομματιών του Cullinan καθώς και μικρότερων κομματιών τα οποία δεν έχουν ακόμη στιλβωθεί.

 

 

Excelsior

 

To Excelsior βάρους 995 καρατίων βρέθηκε το 1893 στη Νότιο Αφρική και μέχρι την ανεύρεση του Cullinan κατείχε τη θέση του μεγαλύτερου άκοπου διαμαντιού. Από την κοπή του προέκυψαν 11 διαμάντια βάρους από 9,82 έως 68 καράτια και 11 ακόμη μικρότερα διαμάντια. Το μεγαλύτερα από τα διαμάντια που προέκυψαν από το Excelsior, γνωστό ως Excelsior 1, βάρους 68 καρατίων πωλήθηκε το 1996 για 2.642.000 δολάρια.

 

 

Star of Sierra Leone

 

To Star of Sierra Leone, βάρους 968,9 καρατίων, βρέθηκε το 1972 και είναι το μεγαλύτερο άκοπο διαμάντι που έχει βρεθεί σε δευτερογενείς (αλουβιακές) αποθέσεις. Πωλήθηκε την ίδια χρονιά άκοπο στον Harry Winston για 2.500.000 δολάρια και έξι από τις πέτρες που προέκυψαν από την κοπή του δέθηκαν από τον Harry Winston στην καρφίτσα “Star of Sierra Leone”.

 

 

The Incomparable

 

Το 890 καρατίων διαμάντι Incomparable βρέθηκε το 1984 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Η διαδικασία κοπής του κράτησε πάνω από πέντε χρόνια και το αποτέλεσμα ήταν ένα διαμάντι 407,48 καρατίων και 14 μικρότερα διαμάντια. Το μεγαλύτερο διαμάντι που είναι pear shaped και κίτρινου χρώματος έχει δεθεί σε ένα μενταγιόν από χρυσό 18 καρατίων μαζί με 90 μικρότερα άχρωμα διαμάντια.

 

 

Great Mogul

 

Το 787 καρατίων διαμάντι Great Mogul βρέθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα στην Ινδία. Για περίπου 100 χρόνια το διαμάντι Great Mogul ταξίδεψε σε διάφορες ασιατικές χώρες ως διπλωματικό δώρο και λάφυρο πολέμου, μέχρι το 1747 όταν εξαφανίστηκε. Οι περισσότερες πληροφορίες που έχουμε για το συγκεκριμένο διαμάντι προέρχονται από τον διάσημο κοσμηματοπώλη της εποχής Ταβερνιέρ, ενώ μέχρι σήμερα υπάρχουν μύθοι που συνδέουν το Great Mogul με άλλα μεγάλα διαμάντια που βρέθηκαν μετά τα μέσα του 18ου αιώνα.