Κοράλλι, το Καλοκαιρινό Πετράδι

Posted bytsangarakis18/05/20200 Comment(s)Life Style,

Τα κοράλλια είναι από τους πιο σημαντικούς πολύτιμους λίθους που προέρχονται από τη θάλασσα και όχι από το υπέδαφος.

 

Πρόκειται για θαλάσσιους οργανισμούς που εκκρίνουν ανθρακικό ασβέστιο, σχηματίζοντας έτσι έναν σκληρό σκελετό, που μοιάζει με κλαδί δέντρου. Στην κοσμηματοποιία χρησιμοποιούνται συγκεκριμένες ποικιλίες κοραλλιών, οι οποίες μοιάζουν αλλά δεν είναι ίδιες με τα κοράλλια που δημιουργούν τους διάσημους κοραλλιογενείς υφάλους στους ωκεανούς.

 

 

Τα κοραλλια στην αρχαιότητα

 

Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν διάφοροι μύθοι για τα κοράλλια, καθώς ήταν από τότε αρκετά διαδεδομένα στις ελληνικές θάλασσες. Το όνομα των κοραλλιών ήταν «γοργονίδες», γιατί σύμφωνα με τον μύθο σχηματίστηκαν από το αίμα της Μέδουσας, η οποία ήταν μία από τις τρεις γοργόνες.

 

Στη Γαλικία οι πολεμιστές διακοσμούσαν τα όπλα τους με κοράλλια, ενώ οι Ρωμαίοι τα κρέμαγαν στο λαιμό των παιδιών για να τα προστατέψουν από κινδύνους. Επίσης στην Ινδία οι μάντεις θεωρούσαν το κοράλλι ισχυρό αποτρεπτικό για πολλούς κινδύνους και τα χρησιμοποιούσαν σε ιερές τελετές.

 

 

Συλλογή και επεξεργασία κοραλλιών για την κοσμηματοποιία

 

Σημαντικά κοιτάσματα κοραλλιών, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κοσμηματοποιία, υπάρχουν σήμερα στην Ερυθρά Θάλασσα, στη Μεσόγειο, στη Μαλαισία, στη Ταϊβάν, τη Χαβάη, την Ιαπωνία και αλλού. Διαχρονικά η Μεσόγειος και ειδικότερα η Ιταλία είχαν τον μεγαλύτερο όγκο παραγωγής και επεξεργασίας κοραλλιών, με την ιταλική πόλη Torre del Greco, που είναι γνωστή ως η «Πόλη του Κοραλλιού», να κατέχει τα πρωτεία από τον 14ο αιώνα. Πλέον, ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής και της επεξεργασίας γίνεται στην Κίνα.

 

Στην Ελλάδα υπάρχουν αποικίες του κόκκινου κοραλλιού στην Αστυπάλαια, τη Χαλκιδική, την Κάλυμνο και σε άλλες περιοχές, αλλά πλέον ανήκει στα προστατευόμενα είδη και δεν επιτρέπεται η συλλογή του, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου αλλά και σε όλον τον κόσμο.

 

Αν και το πιο γνωστό και δημοφιλές στην κοσμηματοποιία είναι το κόκκινο κοράλλι, υπάρχουν και λευκά, μπεζ, μπλε, ροζ (γνωστό και ως angel skin) ακόμη και μαύρα κοράλλια. Τα κοράλλια συλλέγονται προσεκτικά με το χέρι από το βυθό της θάλασσας (συνήθως σε βάθος 3-30 μέτρα), καθαρίζονται και επειδή η απόχρωση τους είναι ματ, γυαλίζονται πριν πάρουν τη μορφή στην οποία τα συναντάμε στα κοσμήματα.

 

Το κοράλλι είναι μαλακό σαν υλικό, στην κλίμακα Mohs κυμαίνεται μεταξύ του 3 και του 4 και θα πρέπει να φυλάσσεται με προσοχή και μακριά από άλλους πολύτιμους λίθους που μπορούν να το γρατζουνίσουν ή να αλλοιώσουν με άλλο τρόπο την εμφάνιση του. Λόγω της ευαισθησίας του, κόβεται συνήθως σε σχήμα cabochon.

 

Τα κοράλλια είναι ένας από τους αγαπημένους πολύτιμους λίθους του καλοκαιριού (μαζί με το τυρκουάζ) και ντύνει εντυπωσιακά περιδέραια, κολιέ, δαχτυλίδια αλλά και σκουλαρίκια. Το ζωηρό και φωτεινό χρώμα του κόκκινου κοραλλιού ταιριάζει με όλους του χρωματικούς τόνους του δέρματος και αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο, όταν συνδυάζεται με έντονα χρώματα, όπως χακί, καφέ, μαύρο και άσπρο. Συνδυάζοντας τα κοραλλί κοσμήματα σας με χρυσά μπορείτε να απογειώσετε το στυλ σας.

 

 

Μουσείο Κοραλλιού

 

Στη Νάπολι της Ιταλίας, κοντά στο επίκεντρο της παραγωγής και επεξεργασίας κοραλλιών στη χώρα, έχει δημιουργηθεί το Μουσείο Κοραλλιού.

 

Πρόκειται για ένα μικρό, ιδιωτικό μουσείο, το οποίο δημιούργησε ο οίκος κοσμημάτων Ascione όπου έχουν συγκεντρωθεί πολλά κοσμήματα και σκαλιστά διακοσμητικά κατασκευασμένα, κυρίως από κοράλλι.

 

Επιπλέον, υπάρχουν cameos και κοσμήματα από ελεφαντόδοντο και ταρταρούγα. Τα περισσότερα εκθέματα χρονολογούνται την περίοδο 1800-1950.

 

Το πιο γνωστό ίσως έκθεμα του μουσείου είναι το σετ κοσμημάτων της βασίλισσας Φαρίντα της Αιγύπτου που κατασκευάστηκε από τον οίκο Ascione το 1938. Το σετ αποτελείται από περιδέραιο, βραχιόλι και σκουλαρίκια.