Το Πολύχρωμο Τοπάζιο

Posted bytsangarakis14/06/20180 Comment(s)Life Style,

Το τοπάζι είναι ορυκτό που ανήκει στην οικογένεια του αργιλίου. Το όνομα του προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «Τοπάζιον», η οποία με τη σειρά της προέρχεται από την αραβική λέξη που σημαίνει "τόπαζος", δηλαδή το αντικείμενο της αναζήτησης ή από την σανσκριτική λέξη "tapas" που σημαίνει πυρ (φωτιά). Στην αρχαία Ελλάδα, η λέξη τοπάζιο χρησιμοποιείτο για τον χρυσόλιθο. Το τοπάζι είναι ο γενέθλιος λίθος του Νοεμβρίου και αφιερώνεται στο Σκορπιούς.

 

Το τοπάζι είναι ένα από τα πιο σκληρά ορυκτά (φτάνει στο 8 της κλίμακας Mohs), γεγονός που το έχει καταστήσει αρκετά δημοφιλές στην κοσμηματοποιία, καθώς είναι δυνατή η επεξεργασία του με περιορισμένο κίνδυνο καταστροφής του.

 

 

topaz jewellery - November's Gemstone

 

Χρώμα Τοπάζ

 

Το φυσικό χρώμα του τοπάζ είναι άχρωμο, άλλα όταν ο λίθος έχει εγκλίσεις, δηλαδή όταν μέσα στη σύσταση του υπάρχουν και άλλα στοιχεία, όπως το χρώμιο, τότε το τοπάζ παίρνει διάφορα χρώματα, ροζ, κόκκινο, ανοιχτό πράσινο, κόκκινο, γκρι ή μπλε. Το μελί/φιμέ τοπάζι με κόκκινους τόνους είναι γνωστό ως Αυτοκρατορικό Τοπάζι, καθώς ήταν το αγαπημένο τοπάζιο των Τσάρων της Ρωσίας. Πρόκειται για την πιο πολύτιμη και δημοφιλή ποικιλία του ορυκτού και η τιμή του μπορεί να υπερβεί και τα $1000 ανά καράτι. Εξίσου δημοφιλές είναι και το σκούρο μπλε τοπάζιο, γνωστό ως London Blue τοπάζ. Η απόχρωση London Blue είναι πιο σκούρα από το συνηθισμένο μπλε τοπάζι (η απόχρωση του οποίου θυμίζει aquamarine) και πιο ανοικτή από το μπλε ζαφείρι.

 

Η Βραζιλία και ειδικότερα η περιοχή Minas Gerais είναι η σημαντικότερη, ίσως, παραγωγός τοπάζ στον κόσμο, ενώ σημαντική παραγωγή του ορυκτού υπάρχει και στη Ρωσία, στο Αφγανιστάν, στη Γερμανία, στο Πακιστάν, στις ΗΠΑ, στο Μεξικό, στη Νιγηρία και στην Τσεχία. Διαφορετικές περιοχές παράγουν διαφορετικού χρώματος τοπάζια ανάλογα με τα συστατικά του εδάφους σε κάθε ορυχείο.

 

Mystic Τοπάζι

mystic topaz with its rainbow colors 

 

Το Mystic Topaz είναι φυσικό τοπάζι, το οποίο έχει υποστεί επεξεργασία με οξείδια τιτανίου με αποτέλεσμα να έχει ιριδίζουσα όψη που θυμίζει το ουράνιο τόξο. Κυρίαρχα χρώματα του Mystic topaz είναι το μωβ και το πράσινο αλλά στην επιφάνεια του παρουσιάζεται ένα καλειδοσκόπιο χρωμάτων που το κάνει μαγευτικό. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1998 στο Hong Kong Jewellery Fair και μέσα σε μερικά χρόνια έγινε πολύ δημοφιλές στην παγκόσμια αγορά κοσμημάτων.

 

 

 

 

 

Εντυπωσιακά Τοπάζια

 

American Golden Topaz

 

american golden topaz 

Το American Golden Topaz είναι ένα ταγιαρισμένο τοπάζι 22.892 καρατίων (περίπου 4,5 κιλών) και ένας από τους μεγαλύτερους ταγιαρισμένους πολύτιμους λίθους γνωστούς παγκοσμίως. Προέρχεται από τη Βραζιλία, από την περιοχή Minas Gerais και για την κοπή του από το αρχικό βάρος  των 11.8 κιλών, οι τεχνίτες χρειάστηκαν 2 χρόνια.  Από το 1988 το American Golden Topaz εκτίθεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Smithsonian Institution.

 

 

 

source: Smithsonian Institute

 

 

 

El Dorado Topaz

 

el dorado topaz

 

Το El Dorado Topaz είναι το μεγαλύτερο ταγιαρισμένο τοπάζι που έχει βρεθεί μέχρι στιγμής. Αρχικά, το πετράδι ζύγιζε περίπου 37 κιλά, ενώ μετά την κοπή του ζυγίζει περίπου 6 κιλά, δηλαδή 31.000 καράτια. Βρέθηκε στην περιοχή Minas Gerais της Βραζιλίας το 1984 και πήρε το όνομα του από τη μυθική χρυσή πόλη της Νοτίου Αμερικής. Τα τελευταία χρόνια εκτίθεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν.

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

 

                                                               

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Πηγή:Programa Royal Collections

 

 

Topaz Azul

 

 

Το Topaz Azul, το οποίο κυριολεκτικά μεταφράζεται σε Μπλε Τοπάζι είναι το 4ο μεγαλύτερο τοπάζι που έχει βρεθεί μέχρι στιγμής και ανήκει στη συλλογή Special Exhibitions Gem Collection που εκτίθεται στη Μαδρίτη. Το βάρος του είναι 8.225 καράτια και προέρχεται και αυτό από τη Βραζιλία, αν και δεν γνωρίζουμε σε ποια περιοχή ανακαλύφθηκε.