Το Πολύχρωμο Τοπάζιο

Posted by tsangarakis 14/06/2018 0 Comment(s) Life Style,

Το τοπάζι είναι ορυκτό που ανήκει στην οικογένεια του αργιλίου. Το όνομα του προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «Τοπάζιον» το οποίο όμως στην αρχαία Ελλάδα, χρησιμοποιείτο για τον χρυσόλιθο. Το τοπάζι είναι ο γενέθλιος λίθος του Νοεμβρίου και αφιερώνεται στο Σκορπιούς.

 

Το τοπάζι είναι ένα από τα πιο σκληρά ορυκτά (φτάνει στο 8 της κλίμακας Mohs), γεγονός που το έχει καταστήσει αρκετά δημοφιλές στην κοσμηματοποιία, καθώς είναι δυνατή η επεξεργασία του με περιορισμένο κίνδυνο καταστροφής της πέτρας.

Στη φυσική του μορφή το ορυκτό είναι άχρωμο, αλλά στην κοσμηματοποιία τα μπλε και τα μελί τοπάζ είναι τα πιο περιζήτητα.

 

Το τοπάζ με χρώμα μελί/φιμέ με κόκκινους τόνους είναι γνωστό ως Αυτοκρατορικό Τοπάζι, καθώς ήταν το αγαπημένο των Τσάρων της Ρωσίας, ενώ το μπλε χρώμα έχει καθιερωθεί ως το πιο χαρακτηριστικό χρώμα του ορυκτού. Άλλα χρώματα που μπορεί να πάρει το τοπάζι είναι ροζ, κόκκινο, πορτοκαλί, πράσινο και μωβ. Τα χρώματα οφείλονται σε εγκλίσεις, δηλαδή στην ύπαρξη και άλλων στοιχείων του εδάφους κατά τη δημιουργία του τοπαζίου.

 

Η Βραζιλία και ειδικότερα η περιοχή Minas Gerais είναι η σημαντικότερη, ίσως, παραγωγός τοπάζ στον κόσμο, ενώ σημαντική παραγωγή του ορυκτού υπάρχει και στη Ρωσία, στο Αφγανιστάν, στη Γερμανία, στο Πακιστάν, στις ΗΠΑ, στο Μεξικό, στη Νιγηρία και στην Τσεχία. Διαφορετικές περιοχές παράγουν διαφορετικού χρώματος τοπάζια ανάλογα με τα συστατικά του εδάφους σε κάθε ορυχείο.

 

Mystic Τοπάζι

mystic topaz 

 

Το Mystic Topaz είναι φυσικό τοπάζι, το οποίο έχει υποστεί επεξεργασία με οξείδια τιτανίου με αποτέλεσμα να έχει ιριδίζουσα όψη που θυμίζει το ουράνιο τόξο.

 

 

     Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1998 στο Hong Kong Jewellery Fair και μέσα σε μερικά χρόνια έγινε πολύ δημοφιλές στην παγκόσμια αγορά κοσμημάτων.

 

 

 

Εντυπωσιακά, μεγάλα τοπάζια

 

American Golden Topaz

 

american golden topaz 

  Το American Golden Topaz είναι ένα ταγιαρισμένο τοπάζι 22.892 καρατίων (περίπου 4,5 κιλών) και ένας από τους μεγαλύτερους ταγιαρισμένους πολύτιμους λίθους γνωστούς παγκοσμίως.

 

  Προέρχεται από τη Βραζιλία και για την κοπή του από το αρχικό ορυκτό βάρους 11.8 κιλών, οι τεχνίτες χρειάστηκαν 2 χρόνια. 

 

  Από το 1988 το American Golden Topaz φυλάσσεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Smithsonian Institution.

 

 

 

 

El Dorado Topaz

Το El Dorado Topaz είναι το μεγαλύτερο ταγιαρισμένο τοπάζι που έχει βρεθεί μέχρι στιγμής. Αρχικά, το πετράδι ζύγιζε περίπου 37 κιλά, ενώ μετά την κοπή του ζυγίζει περίπου 6 κιλά, δηλαδή 31.000 καράτια.

 

 Τo τοπάζι El Dorado βρέθηκε στην περιοχή Minas Gerais της Βραζιλίας, όπως και το American Golden Topaz και πλέον αποτελεί μέρος της συλλογής Special Exhibitions Gem Collection, που εκτίθεται στη Μαδρίτη.

 

 

Topaz Azul

 

 

Το Topaz Azul, το οποίο κυριολεκτικά μεταφράζεται σε Μπλε Τοπάζι είναι το 4ο μεγαλύτερο τοπάζι που έχει βρεθεί μέχρι στιγμής και ανήκει στη συλλογή Special Exhibitions Gem Collection που εκτίθεται στη Μαδρίτη.

 

 Το βάρος του είναι 8.225 καράτια και προέρχεται και αυτό από τη Βραζιλία.

Leave a Comment