Η πολύχρωμη Τουρμαλίνη

Posted bytsangarakis02/10/20200 Comment(s)

Η τουρμαλίνη είναι ένας ορυκτός πολύτιμος λίθος με πολλά και μαγευτικά χρώματα. Ένα από τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τουρμαλίνης είναι ότι αρκετές εκδοχές του ορυκτού συνδυάζουν δύο ή και τρία χρώματα (διχρωμία ή πολυχρωμία).

 

Σύμφωνα με τον μύθο, η τουρμαλίνη ανεβαίνοντας στην επιφάνεια από τα έγκατα της γης, πέρασε μέσα από το ουράνιο τόξο και πήρε όλα τα χρώματα του. Γι’αυτό και ακόμη και σήμερα η τουρμαλίνη είναι γνωστή ως ο πολύτιμος λίθος του ουράνιου τόξου.

 

     

 

Τα διαφορετικά χρώματα προέρχονται, όπως και στους περισσότερους άλλους πολύτιμους λίθους, από την ύπαρξη ξένων στοιχείων στη σύσταση τους. Σε αντίθεση με τους άλλους πολύτιμους λίθους, όμως, οι τουρμαλίνες έχουν διαφορετικό όνομα ανάλογα με το χρώμα τους.

 

 

Χρώματα και ονόματα της Τουρμαλίνης

 

  • Ρουμπιλίτης ονομάζεται η τουρμαλίνη σε κόκκινο χρώμα. Για πολλά χρόνια και μέχρι την ανάπτυξη της Επιστήμης της Γεμολογίας ο ρουμπιλίτης συγχεόταν με το ρουμπίνι. Ανακαλύψτε κοσμήματα με ρουμπιλίτη από τη συλλογή μας.
  • Βερδελίτης είναι η πράσινη ποικιλία του ορυκτού, που ανάλογα και με την κοπή του μπορεί να θυμίζει σμαράγδι.
  • Ο Αχροΐτης είναι η άχρωμη ή λευκή τουρμαλίνη, η οποία είναι και εξαιρετικά σπάνια.
  • Ο Δραβίτης είναι η ποικιλία της τουρμαλίνης σε σκούρο κίτρινο χρώμα, που μπορεί να πλησιάζει και στο ανοικτό πράσινο ή να φτάσει μέχρι το καφέ.
  • Ο Σορλίτης είναι η Μαύρη ποικιλία της τουρμαλίνης.
  • Παραϊμπα είναι η neon γαλάζια ή πράσινη ή γαλαζοπράσινη τουρμαλίνη. Είναι μία από τις πιο σπάνιες ποικιλίες του ορυκτού και εξορύσσεται κυρίως από ορυχεία στην Παραΐμπα της Βραζιλίας, αν και τα τελευταία χρόνια έχουν ανακαλυφθεί κοιτάσματα και σε χώρες της Αφρικής. Ταγιαρισμένη η τουρμαλίνη Παραΐμπα μπορεί να πωλείται έως και $40.000 το καράτι.
  • Watermellon ή Τουρμαλίνη Καρπούζι, η ποικιλία που έχει κόκκινο χρώμα στο κέντρο, το οποίο περιβάλλεται από πράσινο χρώμα.

 

Η τουρμαλίνη ανακαλύφθηκε στην Κεϋλάνη, σημερινή Σρι Λάνκα, και μέχρι τον 18ο αιώνα ήταν γνωστή μόνο στη Σρι Λάνκα και τη γειτονική Ινδία. Το 1703 οι Ολλανδοί έφεραν την Τουρμαλίνη στην Ευρώπη. Πλέον, η τουρμαλίνη εξορύσσεται από ορυχεία σε όλον τον κόσμο, όπως τη Μαδαγασκάρη, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρωσία, την Ινδονησία και την Κίνα, αν και δεν συναντώνται όλες οι ποικιλίες του ορυκτού παντού.

 

Τα τελευταία χρόνια η τουρμαλίνη έχει γίνει ένας από τους πιο δημοφιλής πολύτιμους λίθους στην κοσμηματοποιία. Η μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και η σκληρότητα του ορυκτού (7-7.5 στην κλίμακα Mohs) επιτρέπει τη δημιουργία κοσμημάτων με έντονα χρώματα σε υπέροχους συνδυασμούς που μπορούν να φορούνται ακόμη και καθημερινά, χωρίς σημαντικό κίνδυνο αλλοίωσης.

 

 

  Η τουρμαλίνη είναι ο πολύτιμος λίθος του Οκτωβρίου και ένα ιδανικό δώρο για όσους έχουν γεννηθεί κατά τον μεσαίο μήνα του Φθινοπώρου. Εξερευνήστε τα κοσμήματα με τουρμαλίνες της συλλογής μας και ανακαλύψτε το ιδανικό δώρο για κάθε περίπτωση.