Ροζ Χαλαζίας, ο Ρομαντικός

Posted bytsangarakis08/11/20190 Comment(s)Life Style,

Ο Ροζ Χαλαζίας είναι η ροζ ποικιλία του πολύ διαδεδομένου ορυκτού Χαλαζία.  Από την Αρχαιότητα συμβόλιζε τον έρωτα και την αγνή αγάπη και μέχρι σήμερα θεωρείται ο πιο ρομαντικός πολύτιμος λίθος

 

Αγαπημένοι Πολύτιμοι Λίθοι της ίδια οικογένειας είναι ο Αμέθυστος, ο Αχάτης, το Σιτρίν, ο Όνυχας, ο Ίασπης και πολλοί άλλοι. Ο Χαλαζίας εμφανίζεται και με άλλα χρώματα στην Κοσμηματοποιία με τα πιο συνηθισμένα να είναι το Smokey Quartz, το Milky Quartz και ο Μπλε Χαλαζίας

 

Ο Ροζ ή Ροδόχρωμος Χαλαζίας παίρνει το ροζ χρώμα του λόγω της παρουσίας άλλων ορυκτών στη σύσταση του, όπως τιτάνιο, σίδηρο και μαγνήσιο, ενώ πρόσφατες έρευνες με X-Ray έχουν δείξει και την ύπαρξη του ορυκτού ντουμορτιερίτη (dumortierite).Το χρώμα του ροζ χαλαζία κυμαίνεται από ανοιχτό, σχεδόν αχνό, ροζ μέχρι ροζ/κόκκινο. 

 

Αν και ο ορυκτός Ροζ Χαλαζίας υπάρχει σε αφθονία στη γη, η διαφάνεια και το χρώμα του δεν είναι πάντα σε ποιότητα ικανή για να χρησιμοποιηθεί στην κοσμηματοποιία. Ο ροζ χαλαζίας εξορύσσεται κυρίως από τη Μαδαγασκάρη, τη Νότιο Αφρική, τη Μοζαμβίκη, την Ινδία και τις Η.Π.Α.

 

Η ποικιλία Star Rose Quartz εμφανίζει το φαινόμενο του αστερία, δηλαδή όταν πέσει έπανω του μία δέσμη φωτός με σωστό τρόπο εμφανίζει ένα αστέρι με έξι ακτίνες. Ο Ροζ Χαλαζίας για να χρησιμοποιηθεί στην κοσμηματοποιία κόβεται είτε σε μορφή καμπουσόν, είτε σε χάντες, για χρήση κυρίως σε κολιέ και βραχιόλια αλλά και σε πολυεδρική κοπή για δαχτυλίδια, σκουλαρίκια και άλλα κοσμήματα. Το ροζ χρώμα του κάνει τον Ροζ Χαλαζία τον πιο ρομαντικό πολύτιμο λίθο. Άλλωστε από την αρχαιότητα συμβόλιζε τον έρωτα και την αγνή αγάπη.